Mindenkiben él egy rabló és egy pandúr

Home / Cikk / Mindenkiben él egy rabló és egy pandúr

Rabló vagy pandúr? Apáca vagy prostituált? Jó vagy rossz? Káin vagy Ábel? Mindannyiunkban élnek a végletes archaikus pszichológiai szerepek. Személyiségünk árnyék-énjét nem ismerjük, pedig meghatározó a viselkedésünk spontaneitásában, választásaink determináltságában, a külvilágra adott reakcióink ismétlődésében, a hangulatunk ingadozásában. Az árnyék-énünk befolyásolja döntéseinket. Innen fakadnak a kompenzációink, melyek torzítják, nehezítik, rombolják boldogságunkat. Az árnyék-énünkből fakad a projekció is. A bennünk levő rossz feszültségétől úgy szabadulhatunk meg, ha ezeket a nem kívánt tartalmakat kivetítjük másokra. 

Jung állítja, mindenkiben él egy rabló és egy pandúr. Egy apáca, de az ösztönös örömkereső is. Bennünk él a jó és a rossz. 

Az önismeret terápiás, vagy egyéni útja akkor sikeres, ha megbarátkozunk azzal a gondolattal, hogy a tudatos énünk és annak árnyéka összetartozik. Nem tudunk megszabadulni a minket követő árnyéktól, csak megismerni és megbarátkozni lehet a sötét oldalunkkal. Jó érzés ráébredni és elfogadni, hogy megismerve egyáltalán nem félelmetes. 

Szy Katalin felnőtt klinikai szakpszichológus, író

Amennyiben  Ön magára ismer, vagy hasonló problémával küzd, kérjük forduljon szakemberhez segítségért!

Ha weboldalunk témáit a továbbiakban is szívesen olvasná, kérjük kövesse Támogatóként is oldalunkat.
Itt jelentkezhet:
 https://mindenki.eu/tamogatoi-kor/

Köszönjük! Beszéljünk róla, vigyük hírül közösen!