Mentális egészség

Mentálisan egészségesnek lenni, azt jelenti, hogy a személy

  • képes megküzdeni az élet kihívásaival egyedül, saját erőforrásaira támaszkodva,
  • gondolkodása rugalmas, gondolati kapacitása nagy,
  • a társas kapcsolatok fenntartása – család, munkahely, barátok – és a szociális érintkezés nem jelent nehézséget számára, sőt keresi a társas helyzeteket.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy a mentálisan egészséges  – azaz akinek személyiség struktúrája és érzelmi működése ép, a realitásnak megfelelően funkcionál –  ember élete során nem lehetnek kisebb-nagyobb, súlyosabb vagy kevésbé súlyos mentális problémái. Az élet folyamán megjelenő természetes és váratlan krízisek igénybe veszik személyiségünk megküzdő képességét, és ha a krízis túl intenzív, akkor ez a mentális egészség zavarához vezethet. Tehát a mentális állapotunk és a jóllétünk nincs mindig azonos szinten.

Ugyanúgy, mint a fizikai egészség esetén, a mentális egészségért is tenni kell és tenni lehet.

Vannak azonban olyan helyzetek, amikor  valaki súlyosabb mentális betegségben szenved, vagy gyerekkori vagy felnőttkori valamilyen fokú, típusú trauma következtében. Ezeket az állapotokat nem, vagy csak nehezen lehet a mentális egészséghez közelíteni. De azért fontos erről tudni, hogy ez a helyzet, ez van, mert lehet kezelni, szinten tartani, mint pl. a fizikai betegségek esetén (ld. asztma, allergia, magas vérnyomás).

Ami szükséges: felismerni az állapotot, szakemberhez fordulni, terápiás kezelést indítani, és lehet teljes életet élni.

A mentális betegségekhez ősidőktől kezdve odaragasztott előítéletek, a megbélyegzés érzetét alakították ki. Mi itt azért vagyunk, hogy ezen – együtt – változtatni tudjunk: “Tudj meg róla többet!”, “Beszélj róla, vidd hírül!”

Beszélj róla, vidd hírül!