Civilút

A Civilút célja, hogy munkájával elősegítse és támogassa a bármilyen fogyatékkal – legyen az egészségi, szociális, mentális – vagy speciális igénnyel élő embereket, ezáltal hozzájárulva ahhoz, hogy elkerüljék a társadalmi leszakadást vagy segítse visszaintegrálódásukat.  Olyan érzékenyítő programokat hoz létre, amelyek bővítik vagy elmélyítik a társadalom tagjainak  ezekről a csoportokról való tudását és támogatják a fejlődést jelentő szemléletformálást.

A Civilút a fenti küldetésének megfelelően megalkotott egy projektet, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a mentális egészség fontosságára.

Projektmunka

A projektben két utat definiáltunk ehhez.  Abból a sok-sok személyes tapasztalatból indultunk ki, hogy az emberek egyrészről nem tudnak arról, hogy a problémájuk vagy annak kezelése akár lehet a mentális egészség zavara, s ha ez így van különböző, megítéltetéstől félve, nem vállalják, nem keresik a szakmai segítséget. Talán nem is tudnak arról, hová fordulhatnak.

Az egyik út az volt, hogy felmérjük, mi is az embereknek véleménye,  hozzáállása, tudása a mentális betegekről, mentális betegségekről. Erre egy Nagy-Britanniában már működő, országos mozgalom által évek óta használt kérdőívet  vettünk igénybe. A vizsgálat közvéleménykutatás keretében zajlott.

Ennek eredménye részletesebben az Aktualitás menüpontban olvasható.

A másik út – amely szintén tapasztalati alapú – hogyha az embereknek van saját élménye,  érintettsége vagy tájékozottak, van ismeretanyaguk , akkor egy adott témával való elutasítottság kisebb illetve pozitívabb színben látják.

(Ezeket a tényeket számos tudományos kutatás már bizonyította.)

Ezért készítettük ezt a weboldalt, ahol igyekszünk minél több, a mentális egészséghez és a mentális egészség zavarához kapcsolódó információt megjeleníteni. Tudjuk, sok szakmai szervezet és civil szervezet működtet weboldalt és nyújt tájékoztatást. Mi is ehhez a körhöz csatlakozunk munkánkkal.

Beszélj róla, vidd hírül!