Memóriazavar – áldemencia

Home / Cikk / Memóriazavar – áldemencia

Az emlékezetzavar nem csupán az idősek problémája. A memória, a tanulási képességek, a figyelem tartós zavara fiataloknál is kialakulhat alkohol- és droghasználat, depresszió, tartós szorongás, traumák miatt. A tanulási nehézség, a kötelezettségek teljesítésének képtelensége, feladatok halasztgatása elronthatja a mindennapok hangulatát, és tartósan az önértékelést is megtépázza, így egy ördögi körbe tekeredhet az, aki a fent említett tüneteket nem csípi nyakon. Mivel vitaminhiány és testi betegségek (pl.: cukorbetegség), akár a látás és hallás romlása, infekció, postcovid szindróma is szerepet játszhat az emlékezet nem megfelelő működésében, így nem szabad elkönyvelni a kognitív képességeink sérülését egy „nekem ez úgysem megy!” mondattal. 

Hogyan lehet eldönteni – ha a memóriánk működésével elégedetlenek vagyunk -, hogy adottság, képesség, vagy megoldatlan lelki problémáink jelentkeznek az emlékezet sérülésével? 

A pszeudodemenciában (ál-memóriazavarban) a rövidtávú emlékezet mellett jellemző

  • a hangulat hullámzása, 
  • az aggodalmaskodás, 
  • a sok „nem tudom” válasz felmerülő problémákra, 
  • a nehézségek eltúlzása, 
  • az elveszett örömérzés, 
  • és a gátoltság.

Javasolt egy testi kivizsgálás és negatív státusz után a lelkünk jelzéseinek értelmezésére irányuló feltáró, vagy támogató pszichoterápia, amennyiben úgy érezzük, teljesítésünk csorbát szenved, mert képtelenek vagyunk megjegyezni dolgokat.

Szy Katalin felnőtt klinikai szakpszichológus, író

Amennyiben  Ön magára ismer, vagy hasonló problémával küzd, kérjük forduljon szakemberhez segítségért!

Ha weboldalunk témáit a továbbiakban is szívesen olvasná, kérjük kövesse Támogatóként is oldalunkat.
Itt jelentkezhet:
 https://mindenki.eu/tamogatoi-kor/

Köszönjük! Beszéljünk róla, vigyük hírül közösen!