A krónikus késés

Home / Cikk / A krónikus késés

A krónikus késésnek több oka is lehet.

A depressziós ember nehezen mozgósítja az energiáit ahhoz, hogy „el-beindítsa” magát. „Antrieb hiánynak” nevezzük ezt az állapotot. A német szó hajtóerőt jelent, melynek hiánya nehezíti az idő megfelelő strukturálását. 

A figyelem- és viselkedészavaros (ADHD) személy is hajlamosabb a késésre. Mivel nehezebben fókuszál azokra a dolgokra, melyek számára nem érdekesek, így a teendői, feladatai, kötelezettségei nincsennek megfelelően súlypontozva. Bár az ADHD kinőhető, következménytünetként gyakran megmarad az idővel való küzdelem.

A krónikus késés oka a személyiség jellemzője is lehet. Az álmodozó, introvertált, másoknak nem megfelelni vágyó, lazább határokkal működő személy is hajlamos a késére. 

Antiszociális jegynek is tekinthető az, ha valaki fütyül mások idejére és nem tesz erőfeszítést annak érdekében, hogy megfeleljen, alkalmazkodjon másokhoz. Mint ahogy a lázadó, makrancos, dacos, infantilis emberre is jellemzőbb a késés. 

Még az önbizalommal is összefügg a pontosság. Az, hogy valaki hogyan érkezik meg valahová, mennyire érzi magát fontosnak, mások számára értéknek, meghatározza azt, hogyan készülődik, mennyire magabiztos. 

Érdekes, hogy pszichodinamikai értelmezésben a rendszeres késés annak is lehet a jele, hogy a személy figyelmet követel magának és ezen az úton szerezheti meg, hiszen a későre mindig több tekintet tapad. 

Az időérzékelés egyéni adottság. Van, aki zsigereiben érzi, hogy milyen ritmusban telik az idő, valakinek nincs ehhez affinitása, ahogyan ritmusérzéke sem mindenkinek van.

Az időbeli tájékozatlanság lehet neurológiai betegség is. Egyes kórképek tünete az időben való desorientáltság. Ez vonatkozhat órákra, dátumokra, akár évekre is. 

A krónikus késés sok konfliktust okoz, haragot, dühöt, elutasítást vált ki másokból. Így, ha lelki okai vannak, további konfliktusokat generál.

Szy Katalin felnőtt klinikai szakpszichológus, író

Amennyiben  Ön magára ismer, vagy hasonló problémával küzd, kérjük forduljon szakemberhez segítségért!

Ha weboldalunk témáit a továbbiakban is szívesen olvasná, kérjük kövesse Támogatóként is oldalunkat.
Itt jelentkezhet:
 https://mindenki.eu/tamogatoi-kor/

Köszönjük! Beszéljünk róla, vigyük hírül közösen!