Hogyan olvass az álmaidból?

Home / Cikk / Hogyan olvass az álmaidból?

Az álmaink megfejtése az életünk problémáinak megoldására irányuló kreatív út. Az álmokban megjelenő szimbólumok, a bizarr, erős érzelmi töltésű, vizuálisan súlyos emléknyomot hagyó képek, történetek naplóban történő vezetése, értelmezése valódi személyiségfejlődési lehetőséget kínál.  Az álomfejtést azonban nem szabad összekeverni az álmoskönyvek misztikus üzeneteivel, mert a babonás gondolkodás inkább szorongásainkat erősíti, mintsem az önismereti utunk lendületét kínálja. 

A halál gondolata nemcsak az életben félelmetes, de álmunkban is borzongató. A Krúdy álmoskönyv szerint a halál a „hosszú élet” jósló képe, a lélektan szerint halálról álmodni egy életszakasz végét, egy konfliktus lezárását, feldolgozását jelzi. 

Egyik nő páciensem arról panaszkodott, nincs olyan éjszakája, amikor ne halna meg álmában. Egyik nap repülőn utazott, és lezuhant. Fájdalom nélkül vette tudomásul, hogy megsemmisült, de a becsapódás pillanatában felriadt. Autóval egy falnak ütközött a másik éjjelen. A következő álmában egy természeti katasztrófában lett vége az életének. Az archaikus képek, az érzelmek, és az egyéni élményanyag keveredéséből összeállt halálélményt végül ő maga értelmezte: túlvan a váláson, és már nem fáj a vége. 

Sokan visszatérő rémálmoktól szenvednek, melyek eltorzíthatják a nappalok hangulatát, letörhetik a jókedvet, és kimeríthetik a szervezet lelki, mentális és fizikai tartalékait. Éppen ezért, aki izzadságban vergődve küzd sötét démonaival, forduljon szakemberhez, mert megoldatlan intrapszichés konfliktusok okozzák gyötrelmeit. A szörnyeivel szembe kell néznie, és nappal kell megküzdenie velük. A rémálmok szereplői ezután minden bizonnyal köddé válnak majd.  

Érdemes tudni, hogy az álmainkban szereplő emberek mindegyike mi magunk vagyunk. A szereplőkhöz való viszonyulásaink, a hozzá hasonló tulajdonságaink, saját énrészeink mernek életre kelni a sötétben. A szereplőkkel kapcsolatosan fel kell tennünk a kérdést: mit keres itt, miért pont ő, mit szimbolizál, miben kapcsolódom hozzá, mit jelent nekem?

Vannak soha nem felejthető, egész lényünket átható, minden sejtünket, szövetünket, szervünket megmozgató álmaink, amikor nem tudjuk pontosan, miért olyan fontos a nem is biztos, hogy értelmezhető álomtartalom. Ezen álmok euforikus hatása napokig, hetekig, akár évekig velünk maradhat. Általában egy ellentétes nemű személy, egy archaikus figura kínál számunkra lehetőséget arra, hogy az álomban megélt és vágyott tulajdonságokat átemeljük a mindennapokba és a magunkénak tudjuk. 

Egy nő páciensem az álmában átélt élménytől átszellemülve mesélte el, mi történt vele. Álmában leszállt egy száguldó vonatról. Mellé lépett és a lábaihoz hajolt egy ismeretlen, arc nélküli, nemes lelkű férfi, és gyengéden megtisztította mezítelen lábát a portól. Fáradt lábának legalább annyira jól esett az érintés, mint a lelkének az alázatos gondoskodás.  Napokig gondolkodott álmának üzenetén, és boldogan újságolta el: önmaga férfi mása az alázattal járó boldogságot tanította meg neki. Ez a felismerés egy új létélményt, egy új életfilozófiát, egy új életszemléletet jelentett számára. 

Vannak még típusálmok, amit mindegyikünk és gyakran álmodik. Az arc nélküli gonosz túlszabályozott vágyakat, félelembe csomagolt szükségleteket, letiltott szenvedélyt jelent. Lépcső, ami tekeredik és talán soha nem ér véget, vagy hiányoznak a lépcsőfokai, az életben végbemenő változás nehézségeire utal. Pénzzel foglalatoskodni sem anyagiasságot mutat, hanem az elismerés utáni gyermeki vágyat. Az agresszív, durva, verekedős, gyilkos álomtól sem kell megriadnunk. Inkább el kell gondolkodnunk azon, miért nem sikerül szublimálni, levezetni, kiélni a bennünk feszülő agressziót elfogadható, megfelelő módon.

Mindenki a saját álma megfejtője. Fantáziánkra, asszociációs szabadságunkra van bízva, hogy bele tudunk-e merülni újra az átélt élménybe, és profitálhatunk-e az álomértelmezésből. Hajrá! Nemcsak hasznos, de szórakoztató is az álmainkkal foglalkozni, hogy tanulva belőle a valóságunk álomba illő legyen! Miben bízhatnánk jobban, mint lelkünk mélyéről fakadó saját üzeneteinkben? Álomértelmezéssel van esély, hogy a konfliktusainkból, elakadásainkból kilépjünk.

Szy Katalin felnőtt klinikai szakpszichológus, író tollából

Amennyiben  Ön magára ismer, vagy hasonló problémával küzd, kérjük forduljon szakemberhez segítségért!

Ha weboldalunk témáit a továbbiakban is szívesen olvasná, kérjük kövesse Támogatóként is oldalunkat.
Itt jelentkezhet:
 https://mindenki.eu/tamogatoi-kor/

Köszönjük! Beszéljünk róla, vigyük hírül közösen!