Szorongató álmok

Home / Cikk / Szorongató álmok

Az álom a tudattalan világunk megjelenése. Lélekrendező szerepe van: visszaállítja a harmóniát a tudattalan és a tudatos világunk között. 

Az álmokban összekeverednek a tudatküszöbön mocorgó beteljesületlen vágyak, elfojtott szándékok, nem tudatosított észlelések, félretolt intuíciók, meg nem élt érzelmek, a nappali apró ingerek, a mindennapok, vagy a régmúlt emlékfoszlányai, a fantázia, az alvás alatti testérzet, és az érzelmek. A kusza, átláthatatlan, irracionális belső filmek azonban rólunk szólnak, így érdemes még egyszer végignézni reggel, és elgondolkodni rajta.  

Vannak típusos álmok, melyek szorongást mutatnak. Ilyen a zuhanás, mely az álmodó kimerültségét és a lelki konfliktusban megélt magányát mutatja. A repülés a kötelékekből való szabadulás igényét jelzi. Sok ember menekül éveken, vagy akár egy egész életen át a láthatatlan gonosz elől. Pedig csak egyszer kellene szembenézniük azokkal a körülményekkel, amiktől megszabadulni kívánnak. A foghullás csökkent önbizalom miatti szorongást mutat, vagy az agresszió nem megfelelő megélését jelzi. Ugyanolyan kellemetlen érzés, ha valaki úgy ébred, hogy a haja hullott álmában. Ez testi-, lelki gyengülésre, kiégésre, kiszolgáltatottságra hívja fel az álmodó figyelmét. Sokan szenvednek attól, hogy hirtelen meztelenül állnak az utcán. Ez a mindennapokban megélt sebezhetőséget, az újhoz való alkalmazkodás nehézségeit akarja megértetni az álmodóval. Vannak olyan emberek, aki állandóan vizsgáznak. Nekik a maximalizmust, a perfekcionizmust kellene letenniük, hogy ne mozgósítsanak túl sok lelki energiát ahhoz, hogy a saját maguk által magasra tett lécet minden áldott nap átugorják, éjszaka pedig szorongva számoljanak be a láthatatlan vizsgáztatónak, önmaguknak, hogy elégséges-e a teljesítményük. 

Ha valaki sokat álmodik arról, hogy megcsalják, ne zaklassa a párját a hűtlenség vádjával, mert ez nem jósló álom. Inkább arra kérje meg őt, figyeljen jobban rá, mert ez az álomtartalom azt mutatja, hogy intenzívebb figyelemre, érdeklődésre, intimebb kapcsolatra, gyermekeknek járó feltétlen szeretetre vágyik. 

Minden megmaradt álomtartalom használható üzenet önmagunktól magunknak. Írj álomnaplót! Ha egy fél éven át leírod filmszerűen, mit álmodtál, milyen érzések kerítettek hatalmukba, milyen asszociációkat kapcsolsz a történethez, “királyi úton” járhatsz az önismeretben.

De ja vu – itt már jártam egyszer

Álomhoz hasonló küszöbalatti élmények, melyek előtt értetlenül állunk. Az “első látásra” szerelem, “mintha ezer éve ismerném” érzés. Misztikusnak hat a “van valami a levegőben”, “itt valami bűzlik” érzés, mely beigazolódik rövidesen.  A “de ja vu” (ezt már egyszer átéltem), “jamais vu” (először történik meg velem) érzés, de a művészet, az “aha” élmények – mind, mind korábbi, hétköznapi szenzációk újraéledése. Semmi boszorkányság vagy földöntúli képesség nem rejtőzik a jelenségek mögött. De lelki fejlődésünkhöz használhatjuk, ha figyelemmel fordulunk megérzéseink felé, ha van bátorságunk értelmezni, használni ezeket!

Szy Katalin felnőtt klinikai szakpszichológus, író tollából

Amennyiben  Ön magára ismer, vagy hasonló problémával küzd, kérjük forduljon szakemberhez segítségért!

Ha weboldalunk témáit a továbbiakban is szívesen olvasná, kérjük kövesse Támogatóként is oldalunkat.
Itt jelentkezhet:
 https://mindenki.eu/tamogatoi-kor/

Köszönjük! Beszéljünk róla, vigyük hírül közösen!