Hogyan küzdjünk a magány ellen?

Home / Cikk / Hogyan küzdjünk a magány ellen?

Nem csupán a pszichoterápia képes oldani valaki magányát. Tudatos életvezetéssel, átrendezett értékekkel, érzelmekkel és gondolatokkal mi magunk is tehetünk azért, hogy kielégítő társas életet éljünk.

A legfontosabb gondolat, amit el kell fogadnunk az egyedüllét félelmének leküzdésében, hogy az élet legnagyobb dolgaiban mindig egyedül vagyunk. Egyedül éljük meg a testi fájdalmakat. Nem adhatunk senkinek a lelki bánatunkból. Minden fontos döntést egyedül hozunk meg. Egyedül megyünk az utunkon, egyedül haladunk az életünkben. Egyedül lépjük át majd az élet küszöbét. Ezt a közhelynek tűnő mondatot érdemes megszívlelni. Én magam szeretem a közhelyeket, mert az igazság, a valóság, és a törvényszerű dolgok válnak közhellyé. Ha ez a közhelynek számító gondolat megérlelődik bennünk, bizony kimondhatjuk, hogy kialakult az érzelmi autonómiánk. Az érzelmi autonómia nélkülözhetetlen a magány elleni küzdelemben. 

Az érzelmi függetlenség őszinte önkifejezést, hiteles életvezetést jelent. Egy autonóm ember elsődleges élménye az, hogy mindenkitől független, mások lelkiállapota, hangulata nem befolyásolja a saját mentális és érzelmi állapotát, sem a magáról alkotott képét. A fizikai egyedüllétet könnyen viseli, de másokra szüksége van. 

Van, amikor a magány nagyon hasznos. Ha éppen egy önismereti úton vagyunk, változtatni szeretnénk eddigi életvitelünkön, ilyenkor érdemes kizárólag magunkkal kommunikálni. Nem véletlenül népszerűek a zarándokutak. A belső történések fizikai erőfeszítések alatt hallatlanul erős hatással bírnak életünk átszervezésében. A magányban megszólalt belső hangok nagyon értékesek, iránymutatóak és elegendők a változtatáshoz. 

Az önismeret, ezen belül az önértékelés fejlesztése, a magány tüneteinek felismerése (legyen az indulat, gyanakvás, akár paranoiditásba hajló, másokra kivetülő félelem, önsajnálat, szimpátia-éhség, szeretet-koldulás, rossz szokások fixálódása, érzelmi evés, reménytelenség érzése, stb.) már önmagában változást hozhat abban, hogy a magányból kivezető útra rátaláljunk. A kimondott, leírt őszinte szónak terápiás értéke van. Ezért ragadd meg az alkalmat, írj nekünk, kérj egy Önismereti Munkafüzetet! Vedd át személyesen! Tegyél a magányod megszüntetéséért! Játssz velünk Magadért!

Szy Katalin felnőtt klinikai szakpszichológus, író

Amennyiben  Ön magára ismer, vagy hasonló problémával küzd, kérjük forduljon szakemberhez segítségért!

Ha weboldalunk témáit a továbbiakban is szívesen olvasná, kérjük kövesse Támogatóként is oldalunkat.
Itt jelentkezhet:
 https://mindenki.eu/tamogatoi-kor/

Köszönjük! Beszéljünk róla, vigyük hírül közösen!