Fóbia

Home / Cikk / Fóbia

A fóbiás mások segítségével el tudja kerülni a metrót, a hidat, a tömeget, az autó kormányát, a pókokat, mégsem szabadul meg a szorongás érzelmi és testi tüneteitől. Hiszen a tárgy, amire kivetíti extrém aggodalmát, pusztán egy szimbólum, amibe tudattalanul belesűríti a fel nem vállalt félelmeket, a korábbi traumatikus élményeket, amivel nem sikerült ezidáig elszámolnia, leszámolnia.

A magasság, a mélység, az emberek, a pókok, a siker, tulajdonképpen minden lehet a fóbia tárgya. 

A fóbiás személyre jellemző, hogy erősen kötődik és kiszolgáltatottjává válik a szüleinek, vagy egy szülőszerepet betöltő társnak, partnernak, aki mindig, mindenhová elkíséri, fuvarozza őt, mint egy gyermeket, aki segít elkerülnie az irracionális veszélyt, aki gyakran és támogatóan üldögél a sürgősségi osztályon. Ha az oltalom gyengül, a fóbiás még inkább elhagyatottnak, magányosnak, tehetetlennek, megsértettnek érzi magát.  

A patológia „kiszolgálása” azonban nem megoldás. Hiába tesz meg a partner, a szerető családtag mindent az életvezetésében egyre jobban beszűkülő fóbiásért, a tünetek erősödnek, akár tárgyat is válthatnak. Így lehet egy repülőfóbiásból például rövid idő alatt pókfóbiás. 

Bármi is a tárgy, ami a rettegést, az elkerülő magatartást okozza, mögötte izgalmas, félelmetes, szégyenteljes történetek, szükségletek, vágyak lapulhatnak meg.   

Így történhet meg az, hogy a munkáját, karrierjét, szabadságát feladó pókfóbiás asszony mellett erős párja strázsál, hogy a lakásban hálót szövő pókok nehogy megfojtsák, behálózzák, felfalják szerelme gyenge, törékeny testét. Ez a félelem az asszony lelkének legmélyebb bugyraiban sokkal inkább a mérgező, mindenét behálózó kapcsolatától való rettegést szimbolizálja.

Ám ebből a kapcsolatból nincs menekvés, ahogy a pókháló keszekusza fonataiból sem. Az anyagi és életvezetési biztonság fontosabb és egyszerűbb, mint a szabadság és az önállóság.  A tudattalan függőség maradásra kényszeríti a nőt, és félelmeinek tartalmát áttolja egy férje tulajdonságait hordozó, csapdát szövő, veszélyes, gyilkos élőlényre. 

Van fóbiád? Akár egyedül is megfejtheted, mi lapul a tartalma mögött!

Szy Katalin felnőtt klinikai szakpszichológus, író tollából

Amennyiben  Ön magára ismer, vagy hasonló problémával küzd, kérjük forduljon szakemberhez segítségért!

Ha weboldalunk témáit a továbbiakban is szívesen olvasná, kérjük kövesse Támogatóként is oldalunkat.
Itt jelentkezhet:
 https://mindenki.eu/tamogatoi-kor/

Köszönjük! Beszéljünk róla, vigyük hírül közösen!