Az ítélkezés lelki tünet

Home / Cikk / Az ítélkezés lelki tünet

Az alaptalan ítélkezés lelki tünet. Az ítélkező embert ne ítéljük el, mert az ítélkező másokat bántó, lehúzó, leértékelő véleményét, agresszióját a saját identitásával kapcsolatos szorongása, és a félelme eteti. A magabiztosnak tűnő, sokszor álnév mögé bújó, láthatatlan ember erős emocionális töltetű kritikája inkább szól a saját lelkiállapotáról, önértékelési problémájáról, mint arról, amit/akit megítél. 

Egyediségünk, egyéniségünk, azaz identitásunk egyik izgalmas ellentmondása az a felismerés, hogy mennyire különbözünk másoktól, mégis mennyire hasonlóak vagyunk mindannyian. Ennek az ambivalenciának a megélése, elfogadása a kamaszkor feladata. Ha ez az életérzés „nem megy át” a megfelelő időben, akkor a pubertáskori identitásválság nem oldódik meg. A kamasz dolga, hogy leváljon a szüleiről, hogy jóban legyen a kortársaival, azonosuljon velük, ám a közösségben megélje azt, hogy tehetséges, kiemelkedő, különleges. Ha ez nem történik meg, nem alakul ki a személyiségben a saját karakterére jellemző életcél, életfilozófia, így örök krízis tombol majd a személyisége legmélyebb szférájában. Az ilyen felnőtt örökös én-kereső marad: állandóan foglalkozást, munkahelyet váltogat. Döntéseiben bizonytalan lesz. Sodródik egy életen át. Az önértékelése, az érzelmi önállósága sérül, emiatt az énkép fényévekre lemarad az ideális énképétől. Köze nem lesz egymáshoz annak, amit magáról gondol, és amit mások gondolnak róla. Távoli lesz az, ahogy él, és ahogy élni szeretne. 

Az önkritika nehéz műfaj, más kritikája pedig fájdalmas. Érdemes elkerülni. Így a hibák beismerése helyett a legegyszerűbb út mások leértékelése. 

Az ítélkezőre haragudni kár! Megértéssel, elfogadással, nehéz sorsa miatt érzett jogos empátiával – ha időben kicsit megkésve is – példát, lehetőséget, utat mutathatunk neki abban, hogy különbözőek vagyunk, mert mi nem ítélkezünk. Abban viszont egyformák, hogy elfogadjuk, mindenki más.  

Szy Katalin felnőtt klinikai szakpszichológus, író tollából

Amennyiben  Ön magára ismer, vagy hasonló problémával küzd, kérjük forduljon szakemberhez segítségért!

Ha weboldalunk témáit a továbbiakban is szívesen olvasná, kérjük kövesse Támogatóként is oldalunkat.
Itt jelentkezhet:
 https://mindenki.eu/tamogatoi-kor/

Köszönjük! Beszéljünk róla, vigyük hírül közösen!