Figyelemmel lenni másokra

Home / Heti Téma / Figyelemmel lenni másokra

Nagyon frappáns az angol kifejezés: ‘Respect others!’ Mit is jelent ez?

Sokat beszélünk a környezetünk védelméről, környezettudatosságunk növeléséről. Levegő-, víz-, étel-, szag-, talaj-, és nem utolsósorban zajszennyezettségről.

Mentális zaj

De vajon tudjuk-e, hogy létezik mentális zaj is? Mi is ez? A zaj definíciója szerint olyan kívülről (vagy belülről) érkező, nem kívánatos extra információ tömeg, amely zavaró hatással van az emberre. Kibillenti figyelméből, intenzív, tartós vagy gyakori ismétlődés esetén netán mentális egészségi egyensúlyából is. Megnövekedett erőfeszítést, megküzdést kíván egy személy részéről, annak érdekében, hogy a normál, egészséges módon tudjon figyelni arra koncentrálni, amit éppen aktuálisan végez, legyen ez munka, alvás, beszélgetés, autóvezetés, tanulás, stb.

A környezettudatos hozzáállásunk  keretében, a fizikai zavaró behatások csökkentésével foglalkozunk, erre komoly társadalmi mozgalmak, civil kezdeményezések születtek.

De vajon foglalkozunk-e a mentális zaj csökkentésével? Található mindenféle információ az interneten. A legkárosabbak azok, amelyek néhány pontban felhívják a figyelmet, hogy ‘én’, a mentális zaj elszenvedője, milyen is legyek (pl. kedves, megértő, türelmes). Ez teljes pszichológiai tévedés!

A hogyan!

A mentális zaj elkerülésének egyik legfontosabb, módja az önszabályozás, azaz ha fegyelmezzük magunkat, fegyelmezettek vagyunk, tudatában vagyunk a szabályoknak, a közösségi viselkedésnek.

És ami még ennél is fontosabb, a decentralizációs képességünk működtetése. Azaz gondolunk arra, hogy cselekedetünk, viselkedésünk, másokból mely érzéseket váltja ki, milyen hatással van rá.

Egyszóval a saját érdekünk mellett, figyelembe vesszük a másik, a mások érdekeit, szempontjait és azt, hogy milyen hatással vagyunk másokra.

Ez lehetne a fordítása és a tartalma annak, amit úgy hívunk, hogy a társadalmi együttélés szabályai.

Gondoljunk arra, hogy nem csak a társadalmi együttélés szabályait szegjük meg, ha csak a saját szempontjaink szerint élünk, viselkedünk, hanem ezzel mi magunk válunk ‘mentális zajjá’ és megterhelünk, esetleg megbetegíthetünk másokat. Tudatosítsuk ezt magunkban.

Kezdjük el együtt a változtatást egy könnyebben élhető jövőért! Köszönjük!