Az őszi depresszió természetbéli analógiája

Home / Cikk / Az őszi depresszió természetbéli analógiája

Egy fa élete az emberi léthez hasonlít. A növénycsemete hosszú éveken át növeli törzsét, gyűjti az évgyűrűket. Magasba tör, erősödik, lombkoronáját kiterjeszti az ég felé. Hatalmasra nő, hasznos, csodálnivaló. Életének közepén kérge megvastagszik, majd korhadni kezd, levelei elgyengülnek és egy idő után ereje elhagyja, kiszárad, eldől. Az analitikus pszichológusok a fa életének hármas tagozódását az emberi életre is kiterjesztik: múlt, jelen, jövő. Ha olyanok vagyunk, mint a fa, akkor miért ne szenvednénk meg mi is az őszt, a telet?

A horizontális hasonlat mellett a vertikális síkon is három részre osztható a fa és az élet. Ki ne hallott volna már az Id, Ego, Szuperego fogalmakról? Az Id a fa gyökerével, törzsével, lombkoronájával szimbolizálható. Az ösztönvilágunk rejtett, mint a gyökér. A törzs jelenti az Egot, azaz a viselkedésünket, gondolkodásunkat, hangulatunkat. A lomb a jövőt és a morális életünket, szabályainkat jelképezi, ami a személyiség szerkezetében a Szuperego. 

A pszichológiai vizsgálatokban jól ismert és igen hasznos a Fa-rajz teszt. Gazdag szimbolikája miatt sokat elmond a vizsgálati személy múltjáról jelenéről, jövőjéről, illetve ösztönvilágáról, a hangulatáról, érzelmi viszonyulásairól, és arról, milyen etikai, morális szabályok mentén szerveződik az élete. Óvónők, pedagógusok is szeretik, ha fát rajzol egy gyerek, hisz félelmekről, traumákról, a családon belüli viszonyokról sokat mesél a papírra vetett szimbólum. 

Szy Katalin felnőtt klinikai szakpszichológus, író

Amennyiben  Ön magára ismer, vagy hasonló problémával küzd, kérjük forduljon szakemberhez segítségért!

Ha weboldalunk témáit a továbbiakban is szívesen olvasná, kérjük kövesse Támogatóként is oldalunkat.
Itt jelentkezhet:
 https://mindenki.eu/tamogatoi-kor/

Köszönjük! Beszéljünk róla, vigyük hírül közösen!