Az élet motorja

Home / Cikk / Az élet motorja

Az az igazán jó kapcsolat, amikor két ember egymásból a legjobbat hozza ki. A kötelességek, elvárások megfogalmazása, a mindennapi élet közösen alkotott szabályrendszere fontos, de nem elég a boldogsághoz. A közösen végzett szellemi, vagy fizikai feladatok, a kreatívan együtt töltött, jó élményként megélt idő Csíkszentmihályi Mihály definiálta flow élménynek ad teret. A flow: keveredik benne az öröm, az eufória, az elégedettség és a sikerélmény.  Tekinthetjük ezt az állapotot az élet motorjának, lényegének, céljának. 

Sokan feladatként élik meg a kapcsolatot, hiszen a társadalmi elvárás még 2022-ben is nagy nyomást jelent a fiatalok, de az újrakezdők körében is. Nem jó szinglinek lenni. A varázslatos „szexésnewyorkos” lét már kiment a divatból. Hogy is maradhatna érték a magány, amikor az ember társas lény. Játszania kell! – s ehhez kell a játszótárs!  Alkotnia kell! – jó, ha van csodálója! A létünk eleme a szorongás és a félelem – egy jó társ jelenléte nyugalmat és biztonságot jelent. 

Ha két ember egymásból a legjobbat hozza ki, ha egymás mellett nem a korlátokat, de a szabadságot, a kiteljesedést élik meg, akkor szeretnek, játszanak, alkotnak, szórakoznak – ez a létforma sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk! 

Szy Katalin felnőtt klinikai szakpszichológus, író

Amennyiben  Ön magára ismer, vagy hasonló problémával küzd, kérjük forduljon szakemberhez segítségért!

Ha weboldalunk témáit a továbbiakban is szívesen olvasná, kérjük kövesse Támogatóként is oldalunkat.
Itt jelentkezhet:
 https://mindenki.eu/tamogatoi-kor/

Köszönjük! Beszéljünk róla, vigyük hírül közösen!