Mitől működik egy párkapcsolat?

Home / Cikk / Mitől működik egy párkapcsolat?

2. Dicséret – jutalom minden napra

Hogy milyen az életünk egy másik ember mellett, mennyire érezzük magunkat magányosnak, boldognak egy viszonyban, házasságban, inkább tőlünk függ, mint a külső körülményektől. Hogy ne csak olvassunk és álmodozzunk egy jobb párkapcsolatról, hanem tegyünk is érte valamit, elég egy kicsit elmerengeni mindennapjaink rutinján. Mennyi feladatot delegálunk a társunknak, milyen hangnemben hívjuk fel a figyelmét a közös élet kötelességeire? Hogyan és mennyit kritizáljuk, bíráljuk és ezzel szemben hányszor dicsérjük, jutalmazzuk cselekedeteiért, ötleteiért, gondolataiért, pusztán a létéért? 

Minden ember szeretetre, melegségre, elfogadásra vágyik. A másik felünk is. A szeretet nem más, mint jelek, gesztusok, melyek azt sugallják, hogy fontos a másik, jól cselekszik, értékes, amit tesz, különleges, ahogy gondolkodik, és pótolhatatlan – emiatt jó vele lenni. A dicséret, a jutalom csak igazán a szeretet jele! Természetesen ez nem jelenti azt, hogy elvtelenül kizárólag pozitív visszacsatolással lehet, kell élnünk, és hogy ezzel kell elmaszatoljuk a konfliktusainkat.

Jó tudni, hogy a kapcsolati krízisek kialakulásában sokszor az elismerés, csodálat hiánya hatalmasodik el visszafordíthatatlanul.

Tipikus az a szituáció, amikor egy magas beosztású vezető azonos korú és kvalitású feleségét elhagyja (akihez megannyi dolog köti: évtizedek emlékei, a több kilónyi fényképalbumban őrzött emlékek, a közös gyerekek, ingatlanok, család, barátok…). A férfi „megbolondult”! – mondják a környezetében. Érthetetlen, hogy összeállt a titkárnőjével – suttogják a háta mögött. Nem nagy felismerés: az új szerelem a fiatal és tapasztalatlan nő csodálatából táplálkozik. 

Szy Katalin felnőtt klinikai szakpszichológus, író

Amennyiben  Ön magára ismer, vagy hasonló problémával küzd, kérjük forduljon szakemberhez segítségért!

Ha weboldalunk témáit a továbbiakban is szívesen olvasná, kérjük kövesse Támogatóként is oldalunkat.
Itt jelentkezhet:
 https://mindenki.eu/tamogatoi-kor/

Köszönjük! Beszéljünk róla, vigyük hírül közösen!