3. Elköteleződés

Home / Cikk / 3. Elköteleződés

A kapcsolatok azért bizonytalanok manapság, mert az elköteleződés fogalma átlényegült.

Sokan összetévesztik a kötöttséggel, a kompromisszummal, a lemondással. Téves hit, hogy a boldogság függetlenséget vagy a kötelezettségek alóli mentességet jelenti.  A szabadság olyan, mint egy korlát nélküli erkély a magasban. Szorongató és veszélyes. Már a puszta gondolat is „hidegrázós”, ha elképzeljük, hogy kilépünk egy magasan lévő helyre, aminek nincs széle. A végtelen látványa a biztonságérzetünket megtöri, hisz határtalanul hever a világ a lábunk előtt. 

Ma a végeláthatatlan párkapcsolati lehetőségek világát éljük, új partnerjelöltek korlátlanul buknak fel telefonos applikációkban, és játékosan jobbra, balra kell löknünk a lehetőséget aszerint, hogy izgalmasnak, vagy unalmasnak tartjuk. Nehéz elköteleződni azzal a gondolattal, hogy a képernyőnk tucatszámra kínálja az ígéretesebbnél ígéretesebb párkapcsolati lehetőségeket. Nehéz elköteleződni akkor, amikor nem kell megdolgozni egy konfliktust, ha nem érdemes sokat kínlódni, szenvedni nézeteltérések miatt, vagy a gyásztól való félelmet enyhíti a kutyaharapás szőrivel, vagy ha nem kell alkalmazkodni, hiszen a másik pótolható. 

Pedig az elköteleződés (a korábbi cikkekben említett érzelmi transzparencia és a megfelelő jutalmazás – dicséret mellett) a boldog párkapcsolat alapja. 

Az elköteleződés nem megy annak, aki nem én-azonos, akinek nem fejlődött ki az érzelmi önállósága, vagy nem elég stabil az énképe. Az elköteleződés a szerelem érzése mellett az ígéretek betartását, megbízhatóságot, következetességet, állhatatosságot, döntést, tervezést, érdeklődést, hűséget jelent. 

Szy Katalin felnőtt klinikai szakpszichológus, író

Amennyiben  Ön magára ismer, vagy hasonló problémával küzd, kérjük forduljon szakemberhez segítségért!

Ha weboldalunk témáit a továbbiakban is szívesen olvasná, kérjük kövesse Támogatóként is oldalunkat.
Itt jelentkezhet:
 https://mindenki.eu/tamogatoi-kor/

Köszönjük! Beszéljünk róla, vigyük hírül közösen!