Alkohol és szorongás

Home / Cikk / Alkohol és szorongás

Akik azért fogyasztanak alkoholt, hogy lazábbak, érdekesebbek, bátrabbak, barátkozóbbak legyenek, azok a szorongásukat szeretnék leküzdeni az alkohollal. Ezáltal egy ördögi körbe lépnek, hiszen az alkohol pont a szociális kapcsolatok beszűkülését eredményezi egy idő után. 

Az ártalmas ivás mögött a valódi személyiség megtagadása áll. Az alkohol olyan tulajdonságokat rejt, takar, és olyanokat hoz felszínre, amelyek átmenetileg fenntarthatnak egy ideális énképet, áljókedvet, műbarátságokat, de az önértékelés fenntartásának nehézsége pont abban rejlik, hogy a gyenge én, a labilis személyiség konkrétan a folyékony tudatmódosítóba kapaszkodik, ami ki is folyik az ujjai közül. 

Egyes kutatások öröklött tulajdonságként értelmezik a függőséget, és vannak szakemberek, akik az addikció hátterében az antiszociális működést, az érzelmi reguláció problémáját, az öngondoskodás hiányát, a kishitűséget, figyelemzavart, hiperaktivitást, a belső harmónia hiányát, a stresszfeldolgozás és a szorongáscsökkentés torz útját látják.  

Vannak excesszív (túlzásba eső) ivók, akik csak alkalmanként isznak, de akkor totál kiütik magukat. A kontrollvesztés „turn off” állapot. Az eszméletlen részeg megszabadul minden gondjától, problémájától, a valóság szabályaitól, a világ elvárásaitól, vagy az önmagáról alkotott, nem igazán pozitív énképtől, bizonytalanságtól. 

A habituális iszákos mindennapos öngyógyító. Az alkohol „gyógyszer”, kis mennyiségben adagolva is szorongáscsökkentő, és jól elmaszatolja a realitást. Ez a könnyű lét hosszútávon nehéz életet jelent.

konfliktusivók csak pszichés motivációra néznek a pohár fenekére. Krízisben vedelnek, hogy felejtsenek, vigasztalódjanak, eltávolodjanak a felelősségtől, a megoldásra váró érzelmi feladatoktól.

A kóros alkoholfogyasztónak külső segítségre van szüksége minden esetben.  Az Anonim Alkoholisták (AA) csoportja sokaknak nyújt megoldást.  A hosszútávú foglalkozások, a rendszeresség, a sorstársak támogató jelenléte, az együtt gondolkodás, a megértettség érzése, a „tiszták” útmutatása, a gondoskodó, érzelmi kapcsolatok, a megküzdés eszközeinek elsajátítása pszichológus, pszichiáter nélkül is lelki változást eredményezhet. Nehéz leküzdeni az ivásra irányuló kényszert, a sóvárgást. A megvonási tünetek lelki nyomását sem könnyű tűrni, viselni. Hatalmas önerőre van szükség, hogy egy könnyen elérhető, azonnali szorongáscsökkentő szert, az alkoholt a lélek lecserélje valódi megküzdési stratégiákra. 

Szy Katalin felnőtt klinikai szakpszichológus, író tollából

Amennyiben  Ön magára ismer, vagy hasonló problémával küzd, kérjük forduljon szakemberhez segítségért!

Ha weboldalunk témáit a továbbiakban is szívesen olvasná, kérjük kövesse Támogatóként is oldalunkat.
Itt jelentkezhet:
 https://mindenki.eu/tamogatoi-kor/

Köszönjük! Beszéljünk róla, vigyük hírül közösen!