A test és a lélek szétválaszthatatlan

Home / Cikk / A test és a lélek szétválaszthatatlan

Vajon van-e abban lelki faktor, ki hogyan vészelte át a Covid-19 járványt? Megúszta-e a betegséget, vagy átesett rajta? Ha covidos lett, mitől függött az, hogy enyhe tünetekkel megúszta az infekciót, vagy nagyon szenvedett, akár a fertőzés után a post-covid szindrómától is? 

Rengeteg logikátlan, furcsa, hihetetlen történetet hallottam arról, ahogyan kiszámíthatatlanul szedte áldozatait a járvány. Volt, hogy valaki összezárva élt a covidos szeretteivel, és ő nem kapta el a betegséget, vagy a család egyik tagja lábon kihordta a fertőzést, ám más családtag akár belehalt a vírusfertőzésbe. 

Gondolkodhatunk-e covidról is holisztikus, bio-pszicho-szociális szemlélettel, ami a modern orvosi gondolkodásban már rég elfogadott?  Természetesen igen, hiszen a test és a lélek szétválaszthatatlan. Ha a lélek gyengélkedik, a test esendőbbé válik akár a járványos megbetegedésre is. Ebben a megközelítésben a Covid-19 megbetegedés lefolyásában és kimenetelében a lelki tényezőkkel is számolnunk kell! 

A lelkiállapot és a testi betegség közötti igazolt kapcsolat nem újdonság. A pszichoneuroimmunológia tudománya az idegrendszer és a pszichés állapot összefüggéseinek hatását vizsgálja az immunitás kialakulásában vagy változásában. Biológiai alapon közelít a pszichoszomatikához, mely szerint tartós, megoldatlan lelki problémák testi betegséget okozhatnak. A pszichoneuroimmunológia egyik kutatási területe, hogy a depresszió, a tartós szorongás, a kóros distressz, a tartósan rossz érzelmi állapot, a megterhelő életesemények, a fel nem dolgozott veszteségek, a rosszul megoldott krízisek gyengítik a szervezet védekező képességét, ezáltal a vírusfertőzésre, akár a covidra való fogékonyságot növelhetik. A lelki komponens talán ad némi magyarázatot arra, miért nem látunk logikát abban, hogyan szelektált a XXI. század mumusa.

Sokak szájából hallottam, hogy a Covid-19 világjárvány a harmadik világháború szimbóluma lehet, hiszen bezárta az országhatárokat, átrendezte az életünket és nagyon sok áldozatot követelt. A vírusfertőzés valóban háború. A kórokozó megtámadja a szervezetet. A csata lefolyása és kimenetele a test védekezőrendszerétől, az immunrendszer erősségétől függ. Ami a lélekben lezajlik, a testben analóg módon megjelenik – Bálint Mihály gondolatait magaménak tudva feltételezem, hogy a lélekben zajló háború, belső harc, küzdelem, választások közötti döntetlen érzés, a tehetetlenség valóban segíti a vírusfertőzésre való fogékonyságot. A lelkünk mélyén zajló konfliktus manifesztációja a fertőzés.  

A vakcina szükséges a Covid-19 ellen – ez nem kérdés. Emellett azonban a megfelelő testi és lelki állóképességünkért sokat tehetünk. Ne konfliktusmentes életre törekedjünk! – ez megvalósíthatatlan vágy. Inkább merjünk beleállni a bennünk zajló csatákba, hogy ne forduljon át fizikai, testi háborúba a feszültségünk, a szorongásunk, a rejtegetett, a nehezen felvállalható konfliktusunk.

Tegyünk a szép és elfogadható, örömökkel teli életünkért! Igyekezzünk harmonikus kapcsolatban lenni szeretteinkkel, társunkkal, mert a kiegyensúlyozott magánélet is védelmet jelenthet a betegségek ellen. Önismerettel, személyiségünk tudatos fejlesztésével, pszichológiai ismeretekkel csodák történhetnek, és a fertőzésekkel szemben védettebbek lehetünk.

Szy Katalin felnőtt klinikai szakpszichológus, író tollából

Amennyiben  Ön magára ismer, vagy hasonló problémával küzd, kérjük forduljon szakemberhez segítségért!

Ha weboldalunk témáit a továbbiakban is szívesen olvasná, kérjük kövesse Támogatóként is oldalunkat.
Itt jelentkezhet:
 https://mindenki.eu/tamogatoi-kor/

Köszönjük! Beszéljünk róla, vigyük hírül közösen!