A lelki tünet metanyelv, üzenet a tudat titkos mélyéből

Home / Cikk / A lelki tünet metanyelv, üzenet a tudat titkos mélyéből

Hajlamos a lélek arra az önvédelemre, hogy a megoldhatatlannak tűnő lelki konfliktus helyett irracionális tárgyakra vetítse ki félelmeit. Könnyebb egy póktól, a magastól, hídtól, tömegközlekedésen emberektől, repüléstől, kosztól, betegségektől rettegni, mint a saját gyengeségeinktől. A szorongó ember és a környezete sem érti, honnan jött és mit akar a szorongás.  Ezért szoktam megkérdezni a pácienstől: ha a szorongás egy személy lenne, mit üzenne, miért van itt, miben segítene neki?

A kiválasztott tárgy, amitől felvállalva parázhatunk, nyíltan majrézhatunk, bátran irtózhatunk, ami miatt otthon maradhatunk, vagy elzárkózhatunk az emberektől, az egy megfejtésre váró rejtély. Jelentése van. Megvéd minket az elviselhetetlen gondolatoktól, félelmektől, sejtésektől, az önkiteljesedéstől, a változástól, a szorongató szabadságtól. 

A tünet megfejtése a belső igazságunk. Ha sikerül szavakba önteni a panaszt, ha megértjük a szimptómát, ha elgondolkodunk rajta, ha szembe nézünk vele, eltűnik.

A szorongás gyakran elfogadható félelemhez kapcsolódik, mely leplezi a valódi, nem felvállalható aggodalmat. Az a feleség, aki attól fél, hogy férje már nem szereti, elfordult tőle, félelmeiben magára marad és tehetetlennek éli meg magát, pánikrohamok formájában tudattalanul magához köti a férfit. Betegségtől rettegve orvosi vizsgálatokra viteti magát, vagy a tömegtől, utazástól irtózva csak kísérettel közlekedik, ezzel empátiát, sajnálatot, együtt töltött időt, törődést szerezhet magának. 

Az alapszorongás mindenkiben megvan. Traumák, nehéz élethelyzetek, megterhelő események felerősíthetik. Klinikai szakpszichológus feladata, hogy megértse a páciense félelmeit és azok eredetét.  A szorongás az alkalmazkodásunkat segíti, adaptív funkciója van. A kínzó tünetek arra valók, hogy a problémáinkra megoldásokat keressünk. Ha a szorongást kizárólag gyógyszeresen kezeljük, valamilyen módon vakká válunk saját magunkra. 

Szy Katalin felnőtt klinikai szakpszichológus, író tollából

Amennyiben  Ön magára ismer, vagy hasonló problémával küzd, kérjük forduljon szakemberhez segítségért!

Ha weboldalunk témáit a továbbiakban is szívesen olvasná, kérjük kövesse Támogatóként is oldalunkat.
Itt jelentkezhet:
 https://mindenki.eu/tamogatoi-kor/

Köszönjük! Beszéljünk róla, vigyük hírül közösen!