Tinder szerelem

Home / Cikk / Tinder szerelem

Ha valakivel megismerkedünk, az első benyomás nagyon fontos és nehezen változtatható. Ám korántsem a külsőségek hatnak ránk akkor, amikor megpillantunk valakit. A transzgenerációs történetek, a kötődési mintázatok, a gyerekkori jó és rossz élményeink, a későbbi tapasztalatok, a játszmák, amit megtanultunk, a bennünk élő mások, anyánk, apánk genetikája és a tőlük tanult mintázatok, a vágyaink szükségletté állnak össze. Így sokszor az első látásra vonzalom, szerelem az esztétikai élményen túl akkor üt nagyot, ha megmozdítja bennünk a korábbi tapasztalatokat, élményeket, érzéseket. Éppen ezért sikertelen sokszor a hosszú kutakodás a Tinderen. Ott tulajdonságok, gondolatok csereberéje történik meg. Elvárások és remények kereskedelme. Hiányzik azonban a nagy találkozás, amikor egy mozdulat, egy tekintet, egy gesztus mozgósítja az emóciókat.

Az ismerkedés különleges útját nagyon lerövidíti a nyílt, szemérem nélküli, direkt társkeresés. Elveszik a misztikum, a titokzatosság a találkozásokból, hiszen mindenki megadja a paramétereit, mint egy áruba bocsájtott terméknek. A találkozás után nyílt döntések születnek. Jobb esetben megy a randi tovább.  Sokszor azonnal kialakul a barátság haszonnal, ami válhat értéktelenné, lecserélhetővé, mert amilyen könnyen jött, ugyanúgy jöhet helyette más is.

A szerelemben a legcsodálatosabb dolog az a felfokozott érzelem, izgalom, bizonytalanság, ami fokozatosan elégül ki. Az óvatos közeledés, egymás ízlelgetése, a személyiségjegyek csereberéje hosszú folyamat, akár évekig eltarthat. És amikor már megismertük a másik gesztusait, véleményét, reakcióit, szokásait, talán magunkévá is tettük mindet ezekből, ha ez kölcsönös érdeklődés és élvezet volt, akkor léphet tovább egy kapcsolat. Érdemes betartani a tempót, a sorrendet. Bort sem lehet inni azonnal szüret után.

Szy Katalin felnőtt klinikai szakpszichológus, író

Amennyiben  Ön magára ismer, vagy hasonló problémával küzd, kérjük forduljon szakemberhez segítségért!

Ha weboldalunk témáit a továbbiakban is szívesen olvasná, kérjük kövesse Támogatóként is oldalunkat.
Itt jelentkezhet:
 https://mindenki.eu/tamogatoi-kor/

Köszönjük! Beszéljünk róla, vigyük hírül közösen!