Te is voltál újszülött. Érdemes megtudnod a születésed körülményeit. Hogyan találkoztál először édesanyáddal?

Home / Cikk / Te is voltál újszülött. Érdemes megtudnod a születésed körülményeit. Hogyan találkoztál először édesanyáddal?

Nem mindenkinek van, lesz kisbabája, aki a követőink táborába tartozik és érdeklődve várja a posztjainkat. Ám mindenki, aki olvas minket, egy önismereti igénnyel fordul az írások felé. Azzal a gondolattal kövess minket, hogy Te is voltál újszülött, csecsemő, kisbaba, óvodás, iskolás. A születésedtől az aktuális percig átélt, szükségszerűen bekövetkező lelki jelenségek ismerete akár a halálig tartó énfejlődésedet segíthetik. 

Az egész életet meghatározó trauma a születésed, amely akár a felnőttkori szorongások gyökere is lehet. Sokan nem is gondolják, hogy a születés nagy lelki megrázkódtatás mindannyiunk életében. A méhen belüli kényelemből a hideg világba érkezik az újszülött, miközben órákig a szülőcsatornába szorulhat. A születéssel járó stressz hatására erős biológiai folyamatok erősítik a baba immunrendszerét. A felszabaduló adrenalin, és más stresszhormonok védik a babákat az átélt élményektől. Nem véletlen, hogy a szülészek és a pszichológusok a természetes szülést preferálják és ajánlják, amennyiben semmilyen komplikáció nem indokolja a császármetszést.  A természetes úton született gyermekek teste és lelke jobban felkészül a nagy változásra. Az említett stresszhormonok gyorsítják a baba tüdőjében levő folyadék felszívódását, az anyagcsere sebességét és a vérkeringést, de az újszülött éberségét is befolyásolja, így a világra érkezésekor azonnal összekapcsolódhat az édesanyával. Az anya és a gyermek kötődését megalapozza az első, korai, eufórikus találkozás. Vannak olyan pszichológusok, akik szerint a felnőttek szorongása a születési traumából táplálkozik, az általuk tartott módszerspecifikus terápiák során a páciens újra átélheti a születés útját, átkeretezve az ősi élményt.

Szy Katalin felnőtt klinikai szakpszichológus, író

Amennyiben  Ön magára ismer, vagy hasonló problémával küzd, kérjük forduljon szakemberhez segítségért!

Ha weboldalunk témáit a továbbiakban is szívesen olvasná, kérjük kövesse Támogatóként is oldalunkat.
Itt jelentkezhet:
 https://mindenki.eu/tamogatoi-kor/

Köszönjük! Beszéljünk róla, vigyük hírül közösen!