Szorongató szerelem

Home / Cikk / Szorongató szerelem

Első, reménytelen, plátói, viszonzatlan, bolond, őrült, vak, romantikus, viharos, szalmaláng, hamis, igaz, kései, sőt halálos szerelem is létezik, amibe ugyan biológailag nem, de lelkileg belehalunk, akár többször is az életben. 

Ha kívülállóként figyeljük a szerelmest, megállapíthatjuk, hogy gondolkodása, érzelemvilága, viselkedése, hangulata eltér a korábban megszokottól, sőt, akár azt is kijelenthetjük, hogy eltér a normálistól. Talán néha kóros formát is ölthet, de biztos, hogy átmenet az egészséges és beteg lelkiállapot között. Ferenczy beszűkült tudatállapotként írta le a világ legszebb, leggyötrőbb, legvágyottabb lelkiállapotát. Szerelemről szólnak filmek, regények, képzőművészeti alkotások, zenei alkotások, de még a történelem mozgatórugójaként is megjelenik egy-egy szerelmi történet, ami beleépül a világ sorsának alakulásába. 

Ahány ember, ahány személyiség, ahány kötődési minta, ahány találkozás, annyi szerelem létezik. Ha ismétlődik a szerelmi kapcsolatokban megélt konfliktus, ha „mindig ugyanígy járok”, „már megint ez történt velem”, „minden férfi/nő egyforma” érzések ismétlődnek, nem biztos, hogy a szerelmi kapcsolatban, sokkal inkább magunkban van a hiba. 

A folytatás előtt hallgassátok meg a BIZOTTSÁG: Szerelem című koros, kóros, de örökkön örökké aktuális dalát!

Szerelemmel keveset foglalkozik a szakirodalom. Elsősorban a művészet tárgya és inspirálója az a pazar, vagy akár őrjítő lelkiállapot, ami felolvasztja a személyiség szokásait, megváltoztatja a normákat, az értékrendet, alterálja a viselkedést. Még a legracionálisabb embert is képes az illúziók, ábrándok, fantáziák rabjává tenni, és a legstabilabb embert is képes elragadni a valóságtól. A szerelmes, ha az imádottjával van, kéjes örömöt érez, távollétének minden pillanata kínzó, égető, fojtogató magányt, szorongást jelent. A szerelmes a szerelme tárgyát tökéletesnek látja, testi, szellemi, érzelmi, erkölcsi hiányait észre nem veszi. A szerelemben a féltékenység természetes, sőt, kötelező, hisz a szerelmes nem tűr riválist. 

A szerelmes nyelvezete, prozódiája (hangmagasság, tónus, hangszín) mondhatjuk, eltorzul. Édes, negédes, gügyögő hangvétel, a becenevek kifogyhatatlan tárháza kívülállóknak akár nevetséges is lehet.

Butafókabébi, tündérpocokrózsavirág, nyuszóbogárhercegnő… ezeket a becéző szavakat szerelmesek szájából hallottam és lejegyeztem. Talán Magadra ismersz? Ha van kedved, egészítsd ki a „becéző szavak gyűjteményét”?

Szy Katalin felnőtt klinikai szakpszichológus, író tollából

Amennyiben  Ön magára ismer, vagy hasonló problémával küzd, kérjük forduljon szakemberhez segítségért!

Ha weboldalunk témáit a továbbiakban is szívesen olvasná, kérjük kövesse Támogatóként is oldalunkat.
Itt jelentkezhet:
 https://mindenki.eu/tamogatoi-kor/

Köszönjük! Beszéljünk róla, vigyük hírül közösen!