Száll a kakukk fészkére

Home / Ajánló / Száll a kakukk fészkére

Nyilvánvaló volt a választás, nem volt kérdés, ezzel kezdjük. A  közvéleménykutatásunk során használt kérdőív alap kutatása is – közösségi attitűd felmérés – az USA-ból származik, az ’50-es évekből. Annak alap gondolata az volt, hogy készítsenek felmérést a közösségi attitűdről, a mentális betegségek kezeléséhez szükséges újfajta intézményrendszerek elhelyezéséről és a betegek társadalomba való visszaintegrálásáról. Egyrészről a nagy, szanatóriumszerű elzárt rendszerek működtetése igen költséges volt, másik oldalról ez az elhelyezési forma izolálta a betegeket, és a kezelőket is. Nem volt transzparens a rendszer és el is szakadt a valóságos élettől.

Egy ilyen jellegű intézményben szerzett valós tapasztalatait, emlékeit írta meg Ken Kesey amerikai író ezen regényében 1959-ben, melyet csak ’62-ben adtak ki. Mára az amerikai irodalom egyik legkiemelkedőbb alkotásának tekintik. Kesey maga is félig indián származású író, aki emiatt egy kicsit a kirekesztettség oldaláról is láttatja ezt Serteperte Főnök (az elbeszélő) szemével.

Akik netán nem olvasták a regényt magát, valószínűleg látták a filmet, minden idők egyik legnagyszerűbb színészével, Jack Nicholsonnal a főszerepben (1975).

S bár maga a könyv és a film nem a mentális betegek zárt osztályi, intézményi kezelésével szemben emelt szót, mégis szimbólumává vált. Hogy mi mindenről is szól: izolációról, valóságtól való elszakadásról, hierarchikus viszonyokról, emberségről, megaláztatásról, túlélésről, mindenről, ami mélyen, nagyon mélyen érint minket, embereket, és mindarról, amivel szembe kell néznünk és változtatni kell.

Mozgalmunk, a weboldal hozzájárulhat céljaink eléréséhez, de a művészet ereje, hatása túl tesz rajtunk, és ez nagyon jó.