Ne nézz túl sokáig a mélybe, mert lehúz!

Home / Cikk / Ne nézz túl sokáig a mélybe, mert lehúz!

A lelki problémákkal való túlzott foglalatosság felnagyíthatja, a figyelem központjába állíthatja, elnyújthatja, vagy fixálhatja a lélek természetes működésének kellemetlen elemeit. Nem kell mindig a mélybe tekintenünk és ott keresgélnünk, mert lehúzó erő lehet. Fogva tarthatja a jókedvet az eltúlzott problémákon való gondolkodás.

Mit jelent a lelki egészség?

Legfőképpen az alkalmazkodás teszi könnyeddé és élhetővé a létet. A korunk, a körülményeink, a világ változik…nincs más választásunk, mint az, hogy modernizáljuk az életszemléletünket is. Mindenkit ér siker, kudarc. A sikerélmény nagy hajtóerő, a kudarc megfelelő kezelése, a belőle levont konzekvenciák beépítése a jövőbe fontos feltétele az életcéloknak, ezáltal az élet folytonosságának. Nem lehet mindig a boldogság mámorában fürödnünk. Nincs harmonikus párkapcsolat, nincs tökéletes munkahely, nincs perfekt gyerek. Elfogadni azt, hogy a boldogság csak pillanatnyi állapot, a lélek alkalmi eufóriája, a gondolatok átmeneti nyugvóhelye – nagyvonalú életvezetést és békességet jelent. Arra kell törekednünk tudatosan, hogy örömöt leljünk a munkában, a társas kapcsolatokban, intim együttlétekben, szexualitásban, élvezetet találjunk az egyedüllétben. A közösségi élet, a barátságok, a családi kapcsolatok hálója biztonságot jelent, mely oly fontos a tudatunknak. Ha zuhanunk, ez a háló tarthat meg minket, adhat erőt, oltalmat. Mások tükrében él csak jól a személyiségünk. Minél több, színesebb, változatosabb képet kapunk magunkról másoktól, annál izgalmasabb a létélményünk. 

Érdemes jóban lennünk a saját agressziónkkal is. Ez nem jelenti azt, hogy el kell fojtanunk, félre kell tegyük, uralnunk kell a bennünk tomboló negatív erőt. Ám jó tudni, hogy az agresszió természetes terméke mindennapjaink frusztrációjának, és abban különbözőek vagyunk, hogyan tudjuk ezt levezetni. Egy margitszigeti futás, kirándulás, sportok, hobbik, művészetek gyakorlása, élvezete, a zene, a szórakozás kiengedi a bennünk feszülő romboló energiát. Az agresszió, frusztráció, a félelmeink, a szorongásaink elviselése, elfogadása is mindennapos feladatunk. Ha „idegesek” vagyunk, megoldhatatlannak tűnő bajok nehezednek ránk, tegyük be a fiókba, néha maguktól is megoldódnak, ha elengedjük, békén hagyjuk, nem foglalkozunk vele!

Szy Katalin felnőtt klinikai szakpszichológus, író

Amennyiben  Ön magára ismer, vagy hasonló problémával küzd, kérjük forduljon szakemberhez segítségért!

Ha weboldalunk témáit a továbbiakban is szívesen olvasná, kérjük kövesse Támogatóként is oldalunkat.
Itt jelentkezhet:
 https://mindenki.eu/tamogatoi-kor/

Köszönjük! Beszéljünk róla, vigyük hírül közösen!