Ne fesd az ördögöt a falra! – azaz az önbeteljesítő jóslat pokoli természete

Home / Cikk / Ne fesd az ördögöt a falra! – azaz az önbeteljesítő jóslat pokoli természete

Nemcsak ez az egyetlen jelenség, melyet a lélektan a népi megfigyelésekből, az egyszerű ember tapasztalatából emel ki, vizsgál meg laboratóriumi körülmények között, kutatja, majd tudományos tételt kovácsol belőle. Sokkal több ez a mondás a jövőbelátás képességénél, vagy babonás félelemnél. 

Mitől félhet az, aki az ördögöt a falra festi? Attól, ha valami számára félelmeteset emleget, a kimondott szónak mágikus ereje lehet, s nagy valószínűséggel megvalósul, megtörténik a rettegett baj. Valóban nagy esélye van ennek, ám köze nincs a varázslathoz, a gondolatolvasáshoz, a misztikumhoz, de még az ördög sem gonoszkodik a háttérben. Egy lélektani jelenséggel állunk szemben. 

Az önbeteljesítő jóslat dinamikája egyszerű és átlátható. Van valami, amitől nagyon-nagyon tartunk. Ennek legtöbbször nincs köze a valósághoz. Ez egy állítás, legtöbbször egy hamis gondolat. Erre az aggodalomra koncentrálunk, és ez módosítja a viselkedésünket, a logikánkat. A megváltozott magatartás alakítja ki, idézi elő végül pont azt, amitől nagyon féltünk.   

Ha úgy szállsz fel a buszra, hogy aggodalmaskodsz, hogy észreveszik az orrodon a pattanást, talán ügyet sem vetnének Rád, ha természetesen viselkednél: ha leülnél egy székre és bámészkodnál. Ám ha aggódsz, hogy észreveszik és csúnyának tartanak majd, elkezded figyelni azt, vajon ki figyel. Meg akarod győzni magad és bizonyítani szeretnéd, hogy helyesen vélekedsz. Idegesen kezdesz bámulni másokat, akik visszanéznek rád, miért viselkedsz furcsán, és akkor már nem nehéz észrevenni a hatalmas pattanást az orrod hegyén.

Neked van sztorid az önbeteljesítő jóslatról?

Szy Katalin felnőtt klinikai szakpszichológus, író

Amennyiben  Ön magára ismer, vagy hasonló problémával küzd, kérjük forduljon szakemberhez segítségért!

Ha weboldalunk témáit a továbbiakban is szívesen olvasná, kérjük kövesse Támogatóként is oldalunkat.
Itt jelentkezhet:
 https://mindenki.eu/tamogatoi-kor/

Köszönjük! Beszéljünk róla, vigyük hírül közösen!