Munkahelyi, szervezeti pszichológia

Home / Oktatás / Munkahelyi, szervezeti pszichológia

Összefoglaló a Civilút ‘Mindenki’ programjának munkahelyi edukációs panelbeszélgetéséről


A beszélgetés résztvevői voltak:

Szy Katalin, felnőtt klinikai szakpszichológus, író, a Péterfy Sándor Kórház-Rendelőintézet és a Baleseti Központ konzulens pszichológusa, krízisintervenciós szakember, a Civilút szakmai támogatója;

Sólyom Péter, a Trans-Pack Logisztika Kft. cégvezetője;

Réti Zsuzsanna, a Trans-Pack Logisztika Kft. HR Vezetője;

Tibenszky Móni Lisa, a Felelős Szülők Iskolája alapítója, ügyvezetője, a beszélgetés moderátora.


A pandémia a munkahelyeket, a munkaadókat és a munkavállalókat is megtépázta. Ebben a kritikus világméretű, a gazdasági egyensúlyt megbillentő helyzetben a munkaadónak, a munkahelyi vezetőknek különösen nagy figyelmet kell fordítania a dolgozók mentális egészségére.

Milyen módszerekkel lehet a munkahelyen megjelenő szorongást, a veszteségtől való félelmet, a munkakörülmények megváltozása miatt megjelenő bizonytalanságot oldani, kezelni – ez a kérdés volt az online  beszélgetés fókuszában.

A beszélgetőpartnerek holisztikus szemléletére vall, hogy a termelés, a zavartalan működés, a munkaterületek átrendezése, kibővítése mellett a dolgozók mentális állapotának karbantartását elsődleges feladatuknak tartják. Arról beszélgettünk, milyen lehetőségek vannak a vezetőség kezében, hogy átvészeljék a pandémia okozta nehézségeket és milyen pszichológiai jelenségre építik azon intézkedéseiket, melyek a dolgozók lelki egészségét szolgálják. 

Egyetértés volt abban, hogy a magánélet befolyásolja a munkahelyi jelenlét minőségét. Az egyéni krízisek, nehéz élethelyzetek, de személyiség, az individum is meghatározza azt, hogy a dolgozó hogyan illeszkedik be egy munkaközösségbe, milyen szerepet vállal, mennyire motivált, munkája megfelelő hatékonysággal bír-e, stb. Abban is azonos véleményen voltunk, hogy a munkahelyi elégedettség a boldogság, a harmonikus élet feltétele. Mivel az életünk nagy részét munkával töltjük, nem csupán az idő strukturálása, de az önismeret, a szociális szerepünk meg- és kiélése, az önkiteljesedés és személyiség fejlődése is a munkahely terepén játszódik. Tehát a munkahely, a privát élet átjárhatósága egy fontos pszichológiai kérdés. 

Fontos, hogy a vezetők ne tárgyként, hanem érző emberként kezeljék a dolgozókat akkor is, ha a dolgozói létszám magas, hiszen a kibernetika pszichológia által kölcsönzött törvénye szerint a dolgozók, (a „részek”) összege alakítja ki az új egészet, a munkahely arculatát, sikerét, hatékonyságát, a termelés eredményét.

A munkahelyi légkör függ a cég hitvallásától, a felsővezetők empátiájától, a pszichológiai kulturáltságától is. Fontos, hogy a dolgozók kiválasztásánál az interjúnál ne csupán a szakmai kompetenciák felmérése legyen irányadó, hanem a leendő dolgozó pszichológiai tesztelése is, ami nem csupán intuícióból, de megfelelő pszichológiai ismeretekből építkezzen.

A beszélgetésben résztvevők nagy hangsúlyt fektetnek – helyesen – a dolgozók megfelelő motiválására, illetve a munkahelyi szabályok, szokások, elvárások szigorú betartására. Ezek a pillérek teszik a cég működését stabillá, bejósolhatóvá, kiszámíthatóvá, ezzel egy stabil lelki közeget biztosítanak a dolgozók számára, mely felmérhetően csökkentheti a dolgozók diszkomfort érzetét, bizonytalanságát, félelmeit, szorongását. 

A családbarát cég nagy hangsúlyt fektet a csapatépítésre, a csapatkohézió növelésére. Korábban, a pandémia idején közösségi megmozdulásokat, sporteseményeket szerveztek, melyre tapasztalatuk szerint a dolgozók igen nagy számban mentek el. A pandémia leszűkítette a közösségi élet színtereit, így más motiváló tényezőkkel, például ajándékokkal kompenzálták a kieső lehetőségeket, ezzel fejezve ki a vezetőség figyelmét a munkavállalók felé. 

A vezetők nyitottak az új módszerekre, akár a MINDENKI kezdeményezésére, a MINDENKI-vel való együttműködésre, melynek célja a szervezetfejlesztés pszichológiai lehetőségeinek megismerése, gyakorlatának elsajátítása,  a vezetők önismerete, vezetői kompetenciájuk fejlesztése, illetve a dolgozók lelki jóléte.


Az összefoglalót készítette: Szy Katalin

Köszönjük a Trans-Pack támogató közreműködését.