A lélek nyelve a betegség – Onkopszichológus szemmel a rákról

Home / Interjú / A lélek nyelve a betegség – Onkopszichológus szemmel a rákról

Rettegett betegség, a mai napig sincs biztosan, mindenkinél hatásosan működő gyógyszere. De itt van és meg kell élni. De hogyan? Erről beszélt komoly interjúban Szy Katalin onkopszichológus, író 2019 őszén.

“Nagyon nehéz életesemény egy daganatos betegség diagnózisával szembesülni – mondja Katalin. – Még a mai napig misztikum övezi. Az okát nem tudjuk, tehát kiszámíthatatlan. A lefolyása megjósolhatatlan – ezért halálfélelem TÁRSUL HOZZÁ. Mindenki fél a haláltól, aki beismeri, aki nem. Szembenézni vele más, mint rettegni az eljövetelétől. Gyakori, hogy a betegek „légüres térbe” kerülnek. Mintha mindez nem is velük történne. Az onkopszichológus szerepe az első pillanattól fontos, hiszen az egészség elvesztése nagy krízis, totális egzisztenciális válság.

A diagnózis pillanatától a beteg elindul egy nehéz úton: megváltozik az életvezetése, életminősége, a kezelések miatt a munkaritmusa.

Változik a közérzet, a napi rutin, a szokások – és akár az emberközi kapcsolatok, a családban való szerepek, barátságok is átformálódhatnak.”


A teljes interjút az alábbi linken találja: https://www.ujno.sk/lelek-nyelve-betegseg

A szöveget Janković Nóra vetette papírra.
Fotó: ujno.sk


Amennyiben  Ön magára ismer, vagy hasonló problémával küzd, kérjük forduljon szakemberhez segítségért!


Ha weboldalunk témáit a továbbiakban is szívesen olvasná, kérjük kövesse Támogatóként is oldalunkat.
Itt jelentkezhet:
 https://mindenki.eu/tamogatoi-kor/

Köszönjük! Beszéljünk róla, vigyük hírül közösen!