Mire gondolsz a „depresszió” szót olvasva?

Home / Cikk / Mire gondolsz a „depresszió” szót olvasva?

Alacsony hőfokon baktató hangulat. Érdeklődés hiányában a mellkast feszítő unalom. Az örömtelenség végtelensége. Zabálási roham. „Egy falat sem megy le a torkomon” érzése. Óramű pontossággal való ébredés hajnali egy és kettő között. Dilemmázás a legapróbb dolgon is. Kérődzés: a felvetett problémát sem kiköpni, sem lenyelni nem tudod, inkább a szádban forgatod, míg saját magad és mások idegeire nem mész. Semmit nem érek. Mások terhére vagyok. Magamat is unom.  Talán nem fájna ennyire a semmi, ha nem élnék.

A depresszió egy szürke állapot, mégis határtalanul színesek a tünetei, sőt, van, aki előnyt is képes kovácsolni a lendület nélküli, megfeneklett hangulatból.   

A zene, az irodalom, a képzőművészet a depresszióból táplálkozik. A művészek, költők egybehangzóan állítják, hogy a depressziós időszakok egybeesnek a legerősebb, visszafoghatatlan alkotói vággyal. A depressziós periódusban a szorongás, az álmatlanság, a félelmek, az elviselhetetlen világfájdalom, a melankólia nyomása hajtóerővé és a kiút eszközévé válhat. Érdemes megragadni egy tollat, egy ecsetet, egy hangszert, egy teniszütőt, és belepréselni mindazt, ami fáj. Még maradandó dolgok is születhetnek belőle.

Melyik a legkedvesebb depressziós versed? Kíváncsian várjuk, vajon mire hangolódtál rá, amikor szomorúnak érzed magad. 

Nézz bele a tükörbe! Ha a homlokod közepén ott ül egy hatalmas omega jel, és a szemhéjad lefelé konyul, (veraguth redő), bizony, érdemes szakemberhez fordulnod. A depresszió gyakran ölt álruhát. A larvált depresszió férfiaknál gyakoribb. Az erősebb nem még mindig gyenge lábakon áll abban, hogy merjen napokig szomorkodni, látványosan sírni, sóhajtozni, vagy ki merje fejezni a fájó érzéseket. Helyette könnyebb ingerlékenységgel, agresszivitással, fizikai tünetekkel, alkohollal elmaszatolni a lelki kínokat. Uraim! A potenciaprobléma is lehet a depresszió maszkírozott tünete, főleg, ha az első kudarc után egy hosszú időn át tartó belső vívódás, előrevetített szorongás és egy negatív testi státusszal végződő kellemetlen urológiai kivizsgálás után sem kézbevehető a megoldás. 

A larvált (testi tünetekkel maszkírozott) depresszióban a diagnózis tipikus tünetei enyhék, vagy nem is jellemzőek. A testi tünetek elfedik a pszichés betegségtudatot. Könnyen válik a személy doktor-shoppingolóvá, hiszen a depresszió gondolata elfogadhatatlan, ám a bánat testi tünetekben próbál utat törni magának.

Hasonlóan a nők is szenvedhetnek pszichoszomatikus tünetektől. A gyakori fejfájás, emésztőrendszeri, vagy mozgásszervi panaszok hátterében is állhat depresszió, vagy dysthymia (évekig tartó kóros lehangoltság, kedvetlenség, boldogtalanság).

Szy Katalin felnőtt klinikai szakpszichológus, író tollából

Amennyiben  Ön magára ismer, vagy hasonló problémával küzd, kérjük forduljon szakemberhez segítségért!

Ha weboldalunk témáit a továbbiakban is szívesen olvasná, kérjük kövesse Támogatóként is oldalunkat.
Itt jelentkezhet:
 https://mindenki.eu/tamogatoi-kor/

Köszönjük! Beszéljünk róla, vigyük hírül közösen!