Középpontban az idősek

Home / Statisztika / Középpontban az idősek

A Magyar Nemzet érdekes statisztikát közölt az Idősek Világnapja alkalmából.

“Az idősek megkönnyítik az aktív korúak életét, nemcsak haszonélvezői a jóléti államnak, de jelentős mértékben maguk is hozzájárulnak a nemzetgazdaság teljesítményéhez – állapítja meg a Nézőpont Intézet az idősek társadalomban betöltött szerepéről, valamint tevékenységük gazdasági jelentőségéről készített tanulmányában. Mint írják, 2018-ban az idősek 1348,3 milliárd forint értékben járultak hozzá a nemzetgazdasághoz, azaz egy 65 év felettire 728 052 forint hozzáadott érték jutott.

A Nézőpont Intézet 18 és 65 év közöttiek, valamint a 65 évesnél idősebbek körében végzett kutatása alapján a társadalom idősekkel kapcsolatos megítélése döntően pozitív, a fiatalabbak és az idősek csoportja is úgy gondolja, hogy az idősekről való gondoskodás össztársadalmi feladat, előbbiek 78, utóbbiak 75 százaléka vélekedett így. A fiatalabbak az állami szerepvállalásban és a család aktív részvételében látják ennek kulcsát, az idősebbek pedig nagyobb hangsúlyt fektetnének az öngondoskodásra.

A válaszadók egyetértettek abban is, hogy az idősek számára a lehető legmagasabb szintű egészségügyi ellátást kell biztosítani.

Az idős társadalom többsége igyekszik minél többet tenni egészsége megőrzéséért: 84 százalék rendszeresen szedi felírt gyógyszereit, 78 százalék nem vagy csak ritkán fogyaszt alkoholt, 74-74 százalék igyekszik egészségesen táplálkozni és betartani orvosa utasításait, 73-73 százalék nem dohányzik és rendszeresen figyeli egészségi állapotát vérnyomás- vagy vércukorszintmérés segítségével, 70 százalék napi vagy heti rendszerességgel mozog, 59 százalék pedig rendszeresen kivizsgáltatja magát.”

Forrás: Magyar Nemzet, 2020. október 1. 

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az egészséges táplálkozás már önmagában is sokat jelenthet akár a mentális egészség megőrzésében is. A folyamatos és kiegyensúlyozott vitaminbevitel jelentősen hozzájárulhat akár az idegrendszer, akár a fizikai állapot megfelelő működéséhez.