Kényszergondolatok

Home / Cikk / Kényszergondolatok

Sokkal több emberrel fordul elő, mint amennyien valaha be merik vallani, hogy időnként, teljesen váratlanul, agresszív, vagy szexuális tartalmak törnek be a gondolataiba olyan pillanatban, amikor ellazul, nem számít rá, vagy éppen idegenekkel, munkatársakkal, családtagokkal beszélget, csinál valamit, koncentrál valamire. Igen kínosak ezek a fantáziák. A személy morális gátját átlépik. Elképzelhetetlen, megdöbbentő képek villannak fel benne egy munkahelyi megbeszélésen, családi összejövetelen és ezek a „becsapódó” belső történések teljes mértékben énidegenek. 

Hamarosan már nem is ezek a gondolatok, képek, hanem az előrevetített félelem válik kínossá, elviselhetetlenné. A durva, extrém szexuális „flashek” nagy szenvedésnyomást jelentenek, félelmeket generálnak és megkérdőjelezik a páciens önmagáról alkotott képét. Még az is felmerül benne, hogy talán megőrült. Hogyan és kinek lehetne erről mesélni? Néha még a pszichológusnak is kínos feltárnia a kényszergondolatok részleteit, pedig a szakember legelőször is megnyugtatná őt, hogy a fejében meg-megjelenő durva dolgokra soha nem lenne képes, azokra nem vágyik. A tudattalanból feltörő tartalmak veszélytelenek, inkább a szubjektív megélése drámai.  

A kényszergondolatokkal ijesztgető obszesszív-kompulzív zavar kezelhető, gyógyítható, ha a személy szembe mer nézni belső világának mumusaival. 

Szy Katalin felnőtt klinikai szakpszichológus, író

Amennyiben  Ön magára ismer, vagy hasonló problémával küzd, kérjük forduljon szakemberhez segítségért!

Ha weboldalunk témáit a továbbiakban is szívesen olvasná, kérjük kövesse Támogatóként is oldalunkat.
Itt jelentkezhet:
 https://mindenki.eu/tamogatoi-kor/

Köszönjük! Beszéljünk róla, vigyük hírül közösen!