Kapunyitási válság

Home / Cikk / Kapunyitási válság

Kapunyitási válság

A kapunyitási pánik majdnem mindenkit megszorongat. A szülői gondoskodásból kilépve, az iskolák, egyetemi tanulmányok befejezése után a fiatal szembenéz a világgal és az előtte sorakozó végtelen számú lehetőséggel. A választás szabadsága és annak felmérhető pozitív vagy negatív következménye kiszámíthatatlan és szorongató. Jól választottam-e szakmát, hivatást? Támaszkodhatok-e a szüleimre ezután? Egy társválasztás holtomiglan-holtodiglan tart jó esetben, így elköteleződni, családot alapítani az ,,örökké” hálójában még a szerelem őrültsége mellett is nehéz.

Az életkezdési válság lelki és testi tünetekben is kifejezheti azt az időszakos, mindenre kiterjedő belső konfliktust, dilemmát, kétségbeesést, mely ha nem kerül felismerésre, akár testi, lelki betegséget is okozhat. Szorongás, fejfájás, izomfeszülés, szédülés, szív- és mozgásszervi panaszok, emésztési gondok, depresszió mind-mind megjelenhet az életkezdés konfliktusának tüneteként.

Azok az okos, kreatív, intelligens, felsőoktatásban tanulók, akik nem képesek elvégezni a kötelezettségüket a megfelelő időben, a 3-5 éves tanulmányi időszakot kitolják, a vizsgákat görgetik, az egyetemi éveiket engedik akár 6-7 évre kitolni, ha még 30 évesen is iskolapadban ülnek – érdemes elgondolkodniuk, miért késleltetik a felnőtté válást?

Szy Katalin felnőtt klinikai szakpszichológus, író

Amennyiben  Ön magára ismer, vagy hasonló problémával küzd, kérjük forduljon szakemberhez segítségért!

Ha weboldalunk témáit a továbbiakban is szívesen olvasná, kérjük kövesse Támogatóként is oldalunkat.
Itt jelentkezhet:
 https://mindenki.eu/tamogatoi-kor/

Köszönjük! Beszéljünk róla, vigyük hírül közösen!