Kapcsolat 2 – Kommunikáció

Home / Heti Téma / Kapcsolat 2 – Kommunikáció

A kapcsolatok életünk alapvető része, általuk leszünk a kisebb-nagyobb közösségek tagjaivá. A kapcsolatok által élünk meg,  közösen a másikkal, másokkal jót és rosszat. De a kapcsolatokban a legkisebb egység esetén is két fél, két egyén van, különböző mértékben egyező vagy eltérő érdekekkel. Így a kapcsolatnak immanens része  az érdekellentét is.

A kapcsolatba kerülés természetesen létrejöhet úgyis, hogy az egyik vagy a másik, vagy mindkét fél részéről érzelmek, indulatok keletkeznek, anélkül, hogy valaha szóba álltak volna egymással. Ezek a “kapcsolatok” a végletekig el tudnak mérgesedni és csak valamilyen külső és vagy harmadik fél, netán valami súlyosabb dolog hatására tud csak kimozdulni ebből a holtpontból.

Az egyetlen megoldás a kapcsolatokon belül az érdekellentétek ( konfliktus) megoldására, ha  kommunikálunk. A verbalitás, beszélgetés, vita, netán veszekedés (időnként sajnos szükséges az indulatainkat, érzelmeinket is megmutatni – ettől lesz hiteles!)  azaz a kommunikáció valamelyik formája, az egyetlen módja annak, hogy érdekeinket megmutassuk. De ez igaz a másik, sőt mindkét fél érdekérvényesítésére. Tehát a kapcsolatnak immanens velejárója az érdekellentét, de az is, hogy ezt kommunikáció útján lehet és kell megoldani. Ennek a folyamatnak a vége a konszenzus, azaz mindkét fél képes megmutatni a saját, és megérteni a másik fél álláspontját, és közös nevezőre jutni.

Sajnos a sokat emlegetett kompromisszum nem jár ilyen eredménnyel. A kompromisszum esetén – a teljesen át nem beszélt érdekek esete – csak idő kérdése, hogy a konfliktus mikor lángol fel újból.

Konszenzus esetén, a kapcsolat folytatódik tovább. Ez nagyon fontos, hogy a verbalitás segítségével a kapcsolatbeli konfliktusok megoldhatóak, és a kapcsolat marad, illetve akár tartalmában fejlődés következhet be. Ahol a kapcsolatnak vége szakad, ott előbb-utóbb egyik vagy másik fél – vagy mindketten, ha ugyanezt a megoldási taktikát folytatják – idővel izolálódik, elmagányosodik és akár a mentális egészsége is kárt szenvedhet.

Ezért fontos megtanulni kommunikálni, hogy általa kapcsolataink fennmaradhassanak, és ne csak megmaradjanak, de frusztráció mentesen élvezhessük is egymás társaságát.