Hamarosan bevezetésre kerülhet a „fűtésszorongás”, „hideg-fóbia”?

Home / Cikk / Hamarosan bevezetésre kerülhet a „fűtésszorongás”, „hideg-fóbia”?

Épphogy csak átvészeltük a covid ellen folytatott harcot, új háborúval kellett szembesülnünk, és a kimerülésünkből felocsúdva küzdünk a környezetünkért, a megszokott életminőségünkért, a természetesnek tűnő korábbi lehetőségeinkért. 

Klímaszorongás, háborús szorongás…új fogalmakkal bővül a lélektan nómenklatúrája. Hamarosan bevezetésre kerülhet a „fűtésszorongás”, „hideg-fóbia” – ha humorizálhatok a drámai változással. Összegezve a fent leírtakat: nagy megpróbáltatásnak van kitéve a lelkünk, hiszen pillanatok alatt összeomlott a biztonságunk, kényelmünk.

A vírustól, háborútól, gazdasági világválságtól, a Föld pusztulásától való félelem jogos, aktuális. Minden épeszű ember elgondolkodik, milyen kiszolgáltatott, esendő az ember. Ám annak, akinek minden napját, óráját, percét átitatja a rettegés, a lelki egészsége veszélyben van. A félelem, aggodalom, kétségbeesés, izgatottság, nyugtalanság helyénvaló ezekben a nehéz időkben megfelelő mértékben, ám az irracionális és intenzív félelem sokkal jobban károsítja a lelket, mint a reális vagy vélt veszély. Az ember alkalmazkodni képes, alkalmazkodni tud. Így van ez most is. Az élet megy tovább, és az ember idomul a változásokhoz. 

Hogyan védjük meg pszichénket a drámai változásokkal szemben?  (folytatjuk)

Szy Katalin felnőtt klinikai szakpszichológus, író

Amennyiben  Ön magára ismer, vagy hasonló problémával küzd, kérjük forduljon szakemberhez segítségért!

Ha weboldalunk témáit a továbbiakban is szívesen olvasná, kérjük kövesse Támogatóként is oldalunkat.
Itt jelentkezhet:
 https://mindenki.eu/tamogatoi-kor/

Köszönjük! Beszéljünk róla, vigyük hírül közösen!