Filmajánló / Család kicsi kincse

Home / Ajánló / Filmajánló / Család kicsi kincse

Sokszoros díjnyertes amerikai film 2006-ból.

Olive (Abigail Breslin) felmenői bolondok és bogarasak. Számukra minden nap kaland, csak nagy ritkán ússzák meg katasztrófa nélkül. A kislány apja, Richard (Greg Kinnear) a világ legpechesebb karriertanácsadója, Frank nagybácsi (Steve Carrell) kisiklott irodalomtanár. Egyedül a nagypapa (Alan Arkin) vidám mindig, ehhez azonban némi illegális növénynek is köze van. A sors úgy hozza, hogy a sok fura figura kisbusszal indul a napfényes Kaliforniába, hogy Olive részt vegyen A család kicsi kincse című szépségversenyen.

A család kicsi kincse (Little Miss Sunshine) egy 2006-os dráma/komédia műfajú amerikai film egy diszfunkcionális család utazásáról.

Ami elindítja a film vezérfonalát, az az a kommunikáció, ahogy a kórházban az egészségügyi ellátók beszélnek a gyászoló családdal. Pazar fekete humor és szomorú kritika.

A Jonathan Dayton és Valerie Faris házaspár által rendezett filmet Golden Globe-ra és Oscar-díjra is jelölték, s elnyerte a Legjobb film – World Cinema közönségdíjat a 2006-os Sydney-i filmfesztiválon. Az IMPACTS Entertainment 8 milliós költségvetésű filmjének forgalmazási jogát a Fox Searchlight vásárolta meg 10 millió dollárért, ami jelentések szerint a fesztivál történetének egyik legnagyobb üzlete volt.

A bemutatóra az Egyesült Államokban 2006. július 26-án került sor, európai premierje a Locarnói Filmfesztiválon volt ugyanezen év augusztus 12-én. Magyarországra 2007. február 22-én jutott el, négy nappal a 79. Oscar-gála előtt, amiről két díjjal távozott.

Forrás: port.hu; Wikipedia

Fotó: sg.hu