Fegyelem

Home / Heti Téma / Fegyelem

Sokan láttuk, ismerjük a fantasztikus és mindenkor időt álló filmeket: Apáca show 1., Apáca show 2. A második részben (ahol  az apáca társak visszahívják Whoopi Goldberget tanítani, van egy jelenet amelyben a Szent Ferenc Gimnázium igazgatója behívja az ‘új tanárnőt’ egy személyes elbeszélgetésre. Nagyon kedves, kicsit habókos a papigazgató és a tájékoztatást azzal kezdi, hogy : “a fegyelem…”  majd  gondoltaiba merülve elkalandozik és elhallgat. ‘Mary Clarence’ nővér csodálkozva, hitetlenkedve visszakérdez, hogy “csak ennyi”? És az igazgató megerősíti: “sajnálatos módon, csak ennyi”.

Hát igen, ez a “csak ennyi” nagyon sok embernek nehézséget jelent, nem csak megérteni, de betartani is. De mi is az a fegyelem? Miért is kell a fegyelem? És mit is jelent az, hogy a fegyelmet betartani?

Definíció: fegyelmezettnek lenni, annyit tesz, hogy egy adott társadalmi közegben, az itt-és-mostban, a mindenkor aktuális szabályoknak megfelelően képesnek lenni a minőségileg megfelelő viselkedést tanúsítani és olyan megnyilvánulásokat mutatni, melyek jól kontrolláltak és az adott és/vagy speciális helyzetnek, szabálynak megfelelőek és relevánsak. Mindez annak érdekében, hogy egy közösség, vagy a társadalom fennakadás nélkül, zavartalanul működhessen.

Tehát a fegyelem valójában nem más, mint a mindenkor aktuális szabályok betartása. De mint nyilvánvaló, mindig vannak ellenzők, szabály be nem tartók. Ez természetes és a társadalmi szabályok, közösségi normák változásának tehetetlensége elég nagy, így bizony sokszor csak nagy ellennyomásra változik meg egy-egy normatíva. A változtatást mindig az okozza, hogy a fennálló normatíva már nem tölti be kontroll funkcióját, és nem járul hozzá a társadalom zavarmentes működéséhez. Tehát egyértelmű, hogy a szabályoknak nyilvánvalóan a realitásnak kell megfelelniük, különben elsöprődnek. Ha érvényes, valid normatívát feszegetünk, ennek a realitásban meg lesznek a maga következményei.

A fegyelem azért kell, hogy a társadalom zökkenőmentesen működjön? Nem csak ezért! A társadalom akkor működik zökkenőmentesen, ha a tagjai, az egyének is a realitásnak megfelelően működnek. Tehát a szabályok betartása – azaz a fegyelmezettség – igenis az egyén érdeke, sőt az ő legfőbb érdeke. A szabályok, korlátok nemcsak megakadályoznak minket, de meg is tartanak, meg is védenek! Tehát a fegyelmezettség egyben védelmi funkcióként is szolgál.

De akkor miért olyan nehéz betartani? Hát, mert erőfeszítést igényel. A sokszor változó hangulatunk, igényünk, megterheltségünk elsodorna minket! De aki már megtapasztalta, hogy a fegyelmezettség – bár néha megerőltető, de – meghozza a jutalmát, azok számára később sokkal könnyebb lesz a fegyelmezett viselkedés.

A fegyelmezettség egyben tudatos kontrollt is jelent viselkedésvezetés felett.

Mottó: Tarts rendet és a rend összetart!