Elképesztő, mire képes ez a szorongásmérő az Instán, próbáld ki

Home / Hírek / Elképesztő, mire képes ez a szorongásmérő az Instán, próbáld ki

Tömör üzenetekkel és képekkel, egyedi módon segít a lelki problémák feldolgozásában a Civilút által az Instagramon elindított anximeter, azaz szorongásmérő.

Pandémia nélkül is volt elég bajunk, ám a világjárvány felerősítette a szorongásokat, lelki gondokat. Már a 18-35 év közötti fiatalok között is egyre többen érzik azt, hogy lelki támaszra szorulnak. A szakember szerint mindenki küzd szorongással, ennek felismerése és tudatosítása pedig már önmagában megnyugtatóan hat.

„Ahány ember, annyiféle szorongás, mondhatnánk, de ez nem lenne igaz, rengeteg ember küzd hasonló gondokkal” – mondja Szy Katalin klinikai szakpszichológus, író, a Civilút által az Instagramon életre hívott anximeter, azaz szorongásmérő projekt szakmai felelőse. „A pandémia miatt megváltozott a jól megszokott rutin, ingoványossá vált a jövőkép és ez mindenkire kihat a kismamáktól az iskolásokig, az életüket éppen elkezdő fiataloktól azokig, akik épp munkahelyet változtatnak. A családokban a korlátozások miatti bezártság idején felerősödhettek a már meglévő konfliktusok. A kizárólagosnak vélt problémák azonban valójában nem azok, mások is küzdenek hasonlókkal, vagyis nem vagyunk egyedül a szorongásainkkal.”

„Az Instagramon elérhető anximeter, azaz szorongásmérő hétről hétre újabb témákat kínál, hogy frappáns módon elgondolkodtasson, felrázzon, ösztönözzön, irányt mutasson” – magyarázta lapunknak a szakember.

Tömör üzeneteket és a hozzájuk tartozó – Igor Lazin grafikusművésznek köszönhető – egyedi képeket talál az olvasó. A különböző élethelyzeteket megjelenítő Anx és Anxilla figurájával nem nehéz azonosulni.

„A szorongás tárgy nélküli félelem”„A szerelem mértéke az előtte való hiány mércéje”, „Az alaptalan ítélkezés lelki tünet”„A szerelemben a féltékenység természetes, sőt, kötelező, hisz a szerelmes nem tűr riválist.” – ilyen gondolatébresztők segítenek, és ha valamelyik témáról többet szeretnénk, elég a hozzá tartozó képre kattintani. A visszajelzések azt mutatják, az szorongásmérő bejön a felhasználóknak, mi több: interaktívvá vált.

„Fontos, hogy az emberek tudják: a szorongás normális dolog, hiszen a lélek változik, reagál.

Az anximeter nem a pszichoterápiát akarja kiváltani, s nem is közvetlen célja a gyógyítás. Tudáscsomagokat ad, ami ösztönzi, elindítja, támogatja az embereket abban, hogy önmagukkal foglalkozzanak. Segítséget kapnak a helyes önismerethez, így akár egyedül is megoldhatják a problémájukat” – ismertette Szy Katalin, aki sok személyes üzenetet, ötletet kap. „A lélek témái kifogyhatatlanok, az előkerülő gondolatok újabb és újabb irányokat adhatnak, kérdéseket vethetnek fel az olvasókban, így értük és velük formálódik az anximeter Instagram oldal. Most például a szerelem és a hozzá tapadó szorongások kerültek elő, így többek közt a Rómeó és Júlia jelenség vagy az anyóssal, apóssal kialakuló konfliktus is górcső alá kerül” – mesélt a várható tartalomról a szakember.

Sokan hamis képeknek akarnak megfelelni

„Rengeteg magazinban nagyobb hangsúlyt kap a pszichés betegség, mint a pszichés egészség, ez pedig egyfajta címlaplány-effektust idézhet elő. Hiába tudjuk, hogy a borítófotó retusált, mégis követendő példának látjuk. Hasonló a helyzet a pszichés betegségekkel is, ahol a betegségtudatot különböző idolok táplálják. A hamis kép pedig hamis megfelelni vágyást eredményezhet” – figyelmeztet Szy Katalin. „Aki megérti és elfogadja, hogy nincs tökéletes párkapcsolat, szülő-gyerek kapcsolat, nincs lelki tökéletesség, az komoly lépést tett a pszichés egészsége felé.”

A cikket itt lehet visszaolvasni:

https://ripost.hu/politik/insider/elkepeszto-mire-kepes-ez-a-szorongasmero-az-instan-probald-ki-3023729/