Az Egyszülős Központ és a Civilút felmérése

Home / Statisztika / Az Egyszülős Központ és a Civilút felmérése

Kérdőívre érkezett válaszok kiértékelése

2020. 12. 03.

A Civilút Alapítvány és az Egyszülős Központ együttműködés keretében szervezett panelbeszélgetést 2020. december 3-án, az alábbi kérdőívre érkezett válaszok figyelembe vételével.

Alább tesszük közzé a kérdőíves felmérés eredményét.

A válaszadás önkéntes és anonim módon történt.

Űrlapok-válaszdiagram. Kérdés címe: 1. Mennyire érzed lelkileg nehéznek azt, hogy egyedül neveled a gyereke(i)det?. Válaszok száma: 118 válasz.

Ahol az 1: egyáltalán nem; ahol a 7: nagyon nehéznek érzem

A válaszadók több mint 70%-a nehéznek éli meg lelkileg azt, hogy egyedül neveli a gyermekét/gyermekeit.

Űrlapok-válaszdiagram. Kérdés címe: 2. Mennyire érzed magad kiegyensúlyozottnak, boldognak általában a mindennapokban?. Válaszok száma: 118 válasz.

Ahol az 1: nagyon jól érzem magam; a 7: nagyon rossz lelkiállapotban élek

A kitöltők több mint 50%-a közepesen érzi magát kiegyensúlyozottnak, boldognak általában a mindennapokban. A válaszadók közel 20%-a rossz lelkiállapotban él, míg 30%-uk pedig nagyon jól érzi magát a mindennapokban.

Űrlapok-válaszdiagram. Kérdés címe: 3. Mennyire érzed magad kiegyensúlyozottnak a mostani helyzetben, mennyire érzed, hogy meg tudsz birkózni a feladatokkal?. Válaszok száma: 118 válasz.

Ahol az 1: gond nélkül meg tudom oldani a feladatokat;
ahol a 7: komoly erőfeszítésembe kerül, hogy megoldjam a mindennapokat

A válaszadók 47, 4 százaléka nem érzi magát kiegyensúlyozottnak, és nehezen bírkózik meg a feladatokkal. A válaszadók másik fele, 47, 5 százaléka szerint a pandémia idején nehezebb fenntartani a lelki egyensúlyt.

Űrlapok-válaszdiagram. Kérdés címe: 4. A munkahelyeddel kapcsolatban okoz-e feszültséget a mostani helyzet?. Válaszok száma: 118 válasz.

Ahol az 1: nem, mert a helyzet nem jelent változást a korábbiakhoz képest;
ahol a 7: napi feszültséget és lelki problémát jelent a munka

A kitöltők 23,7%-ának napi feszültséget és lelki problémát jelent a munka, ám a válaszok megoszlottak. 10,2% számára nem okoz napi feszültséget és változást sem hoz a helyzet a korábbiakhoz képest. Azonos arányban kaptunk válaszokat a skála értékein. Az egyenletes eloszlás azt mutatja, hogy a pandémia kevésbé a munkahelyen, sokkal inkább a családban és az érzelmi életben okoz problémát.

Űrlapok-válaszdiagram. Kérdés címe: 5. Változtak-e a társas kapcsolataid az elmúlt időszakban?. Válaszok száma: 118 válasz.

A kitöltők több mint felének, 56,8%-ának változtak a társas kapcsolatai az elmúlt időszakban. 30,5%-uk azt jelölte, hogy ugyan változtak, de csak kis mértékben, míg a válaszadók 11%-ának nem változtak a kapcsolatai.

Űrlapok-válaszdiagram. Kérdés címe: 6. Tudsz-e rendszeresen találkozni a barátaiddal?. Válaszok száma: 118 válasz.

A kitöltők nagy része, 93,2%-a nem tud rendszeresen találkozni a barátaival.

Űrlapok-válaszdiagram. Kérdés címe: 7. Tudsz-e rendszeresen találkozni a szüleiddel, rokonaiddal, családoddal?. Válaszok száma: 118 válasz.

A kitöltők 72%-a számolt be arról, hogy nem tud rendszeresen találkozni a szüleivel, rokonaival, családjával. 

Űrlapok-válaszdiagram. Kérdés címe: 8. Okoz-e a jelenlegi helyzet nehézséget a társtalálásban?. Válaszok száma: 118 válasz.

A társtalálás terén a jelenlegi helyzet a kitöltők 48,3%-ának nehézséget okoz, míg 46,6%-ukat nem foglalkoztatja jelenleg a kérdés.

Űrlapok-válaszdiagram. Kérdés címe: 9. A gyermeked tud-e rendszeresen, iskolán kívül találkozni a barátaival?. Válaszok száma: 118 válasz.

A kérdőív kitöltőinek 81,4%-a azt jelölte be, hogy a gyermekei sem tudnak rendszeresen találkozni barátaikkal iskolán kívül.

Űrlapok-válaszdiagram. Kérdés címe: 10. Okozott-e gyermekednek feszültséget a mostani helyzet?. Válaszok száma: 118 válasz.

A válaszadók 74,6%-a szerint a gyermeküknek feszültséget okozott a jelenlegi helyzet.

Űrlapok-válaszdiagram. Kérdés címe: 11. Alakultak-e ki rossz szokásaid a járvány ideje alatt?. Válaszok száma: 118 válasz.

A rossz szokások terén megoszlottak a válaszok: a kitöltők 39,8%-ának nem alakultak ki a járvány ideje alatt rossz szokásai, 35,6%-uknak igen, míg 24,6%-uk nem tudta ezt objektíven megítélni. 

Űrlapok-válaszdiagram. Kérdés címe: 12. Változott az otthon együtt töltött idő minősége?. Válaszok száma: 118 válasz.

A kitöltők 71,2%-a számolt be arról, hogy változott számukra az otthon együtt töltött idő minősége, míg 20,3% számára nem.

Űrlapok-válaszdiagram. Kérdés címe: 13. Változott-e a biztonságérzeted?. Válaszok száma: 118 válasz.

A kitöltők 45,8%-ának nagy mértékben változott a biztonságérzete, 39%-uknak csupán kis mértékben, 15,3%-uknak pedig nem.

Űrlapok-válaszdiagram. Kérdés címe: 14. Növekedtek-e a jövővel kapcsolatos aggodalmaid?. Válaszok száma: 118 válasz.

A kérdőív válaszaiból az látszik, hogy 77,1%-nak növekedtek a jövővel kapcsolatos aggodalmai.

Űrlapok-válaszdiagram. Kérdés címe: 15. Változtak-e a gyermeked jövőjével kapcsolatos meglátásaid?. Válaszok száma: 118 válasz.

A válaszadók több mint fele, 66,1%-a számára a gyermekük jövőjével kapcsolatos meglátásai is változtak, míg 28%-uknak nem.

Űrlapok-válaszdiagram. Kérdés címe: 16. Változott-e az anyagi helyzeted olyan mértékben, hogy emiatt többet aggódsz?. Válaszok száma: 118 válasz.

A válaszadók 34,7%-ának változott, 45,8%-ának pedig részben változott az anyagi helyzete, ami miatt többet aggódnak.

Űrlapok-válaszdiagram. Kérdés címe: 17. Változott-e a hangulatod, a közérzeted tartósan a járványhelyzet miatt?. Válaszok száma: 118 válasz.

A válaszadók 41,5%-ának változott, 46,6%-ának pedig részben változott a hangulata, közérzete tartósan a járványhelyzet miatt.

Civilút – 2020. december