A párkapcsolatot befolyásoló kórképek

Home / Cikk / A párkapcsolatot befolyásoló kórképek

Sok ember küzd átmeneti, vagy tartós pszichés problémával. Ez még akkor is megterhelő egy kapcsolatban, ha a szerelem, a szeretet, az empátia, az elköteleződés, az elfogadás, az eskü könnyíthet a tünetek tolerálásában. Már egyre kevésbé jellemző az a jelenség, hogy a férfiak nem merik felvállalni a lelki gyengeséget. A pszichológiai kulturáltság, a lelki egészséggel és problémákkal kapcsolatos tájékozottság és a tengernyi fórumon történő pszichológiai ismeretek hatására férfiak és nők egyenlő arányban merik nyíltan vállalni, ha szenvednek, ha boldogtalanok, ha krízisben vannak, ha érzelmi problémával küzdenek, vagy éppen az életvezetésükben vágynak tanácsra.  

Az elkövetkező cikksorozatban arról írok, bizonyos kórképek hogyan befolyásolják a párkapcsolatot. Ha valaki lelki tünetektől szenved, hosszútávon biztosan krízisbe sodorja a viszonyát is, bár az is elképzelhető, hogy pont egy párkapcsolati krízis, vagy egy magánéleti boldogtalanság hoz felszínre korábbi traumákat, vagy okoz lelki szimptómákat.  

Megnézzük, milyen egy depresszióst, vagy egy személyiségzavaros embert szeretni. Átgondoljuk, milyen egy függő mellett élni. Hogyan lehet segíteni egy hipochondernek? Mi zajlik valakiben, ha aktuálisan, vagy krónikusan gyászol? Hogyan kezeljük a társunkat, ha szorongó? És most is fordítsuk meg a kérdést: vajon a mi lelkiállapotunk hogyan hat a másikra? 

Szy Katalin felnőtt klinikai szakpszichológus, író

Amennyiben  Ön magára ismer, vagy hasonló problémával küzd, kérjük forduljon szakemberhez segítségért!

Ha weboldalunk témáit a továbbiakban is szívesen olvasná, kérjük kövesse Támogatóként is oldalunkat.
Itt jelentkezhet:
 https://mindenki.eu/tamogatoi-kor/

Köszönjük! Beszéljünk róla, vigyük hírül közösen!