A Maslow-piramis

Home / Cikk / A Maslow-piramis

Ki ne hallott volna, ki nem látta még akár munkahelyi továbbképzéseken, vagy népszerű pszichoedukációs könyvekben a kedvesen mosolygó, bölcs, szimpatikus, emberi, ezért is népszerű Maslow bácsi ma is aktuális piramisát? Lerágott csont lehetne, ha ma nem kellene újragondolnunk az önbeteljesedés, önmegvalósításafelé vezető út 8 lépcsőfokát. Fiziológiai alapszükségletünk, a testi-lelki biztonságunk, szociális és társas szükségleteink, a jövőképünk, így a kiteljesedésünk lehetősége is sérülékennyé vált, hiszen meginogni látszik az eddig evidensnek vélt életformánk, életminőségünk, szabadságunk és ezzel együtt a jövőnk is. 

Maslow 8 lépcsőfokban látta a kiteljesedéshez vezető utat. Ezen szükségletek egymásra épülnek, ha az egyik nem valósul meg, nem lehet továbblépni – mint egy társasjátékban. 

Íme, a szükségletek:

  1. Fiziológiai alapszükséglet 
  2. Testi és lelki biztonság utáni igény 
  3. Szociális, társas szükséglet
  4. Elismerés utáni vágy 
  5. Kognitív kielégülés
  6. Esztétikai szint
  7. Önmegvalósítás útja
  8. Önbeteljesedés transzcendentális állapota

Ahány ember, annyi féle a kiteljesedéshez vezető út, hogy végül megtapasztaljuk a transzcendentális élményt: nincs szebb dolog, mint elfogadni az emberi sors természetét, és megtapasztalni, hogy a világ részei voltunk és leszünk ezután is…de ehhez egy életnyi idő kell. 

Szy Katalin felnőtt klinikai szakpszichológus, író

Amennyiben  Ön magára ismer, vagy hasonló problémával küzd, kérjük forduljon szakemberhez segítségért!

Ha weboldalunk témáit a továbbiakban is szívesen olvasná, kérjük kövesse Támogatóként is oldalunkat.
Itt jelentkezhet:
 https://mindenki.eu/tamogatoi-kor/

Köszönjük! Beszéljünk róla, vigyük hírül közösen!