A bőrünk a belső világunkat a külvilágtól elválasztó határ

Home / Cikk / A bőrünk a belső világunkat a külvilágtól elválasztó határ

A lélektant és a humort is kedvelő követőkkel együtt elcsodálkozhatunk, és kereshetjük az okát, vajon miért annyira sikeresek a pattanást nyomogató posztok. A pár másodperces kisfilmek alatt milliónyi lájk jelzi, megérte megnézni, hogy a „valaki” orrára ülő akné lobos bőrét megnyitják és a váladék lávaszerűen kitör a gyulladt kráterből, nagy megkönnyebbülést, enyhülés hozva a szenvedő alany és a néző számára is.  

Miért izgalmas ez a téma? Talán egy morzsányi magyarázat lehet az a jellemző konfliktus sokunk párkapcsolatában, amikor a nő, az anya szeret mitesszereket nyomkodni és ezzel szemben kevés férfi, férj tudja elfogadni, tűrni, megérteni, miért van erre szükség. Pedig ebben a szadista műveletben féltés, gondoskodás, kötődés, szeretet és a fajfenntartás ösztönmaradványa lakozik.

A bőr a legnagyobb és jól látható szervünk. Lélektan értelmezésében a belső világunkat és a külvilágot elválasztó határ, védelmi rendszer. A baktériumokkal, vírusokkal, gombákkal és élősködőkkel szembeni védőburok, de a lelkünket ért káros hatások megszenvedése is a bőrön mutatkozhat meg.  A stressz nyomása azonnal megkoptatja bőrünk fényét, megtöri rugalmasságát. A kényszert, feszültséget, lelki fájdalmat, külső nyomást, megrázkódtatást akár pattanás formájában is igyekszik kivetni magából a tudattalan, hogy szimbolikusan is megszabaduljon a konfliktus feszülésétől. Elfojtást és szégyent is rejteget az aknés bőr, így érdemes a bőrhibákat külsőleg és belsőleg is kezelni, kezeltetni. 

Szy Katalin felnőtt klinikai szakpszichológus, író

Amennyiben  Ön magára ismer, vagy hasonló problémával küzd, kérjük forduljon szakemberhez segítségért!

Ha weboldalunk témáit a továbbiakban is szívesen olvasná, kérjük kövesse Támogatóként is oldalunkat.
Itt jelentkezhet:
 https://mindenki.eu/tamogatoi-kor/

Köszönjük! Beszéljünk róla, vigyük hírül közösen!