A gyakori fejfájás, hasfájás, hasmenés esetében el kell gondolkodnia a szülőknek, hogy a testi panaszok hátterében esetleg szeparációs szorongás lapul.

Home / Cikk / A gyakori fejfájás, hasfájás, hasmenés esetében el kell gondolkodnia a szülőknek, hogy a testi panaszok hátterében esetleg szeparációs szorongás lapul.

A szeparációs szorongással küzdő gyerek nehezen éli meg, ha el kell szakadnia a szüleitől. Minden reggeli indulás az óvodába, az iskolába nagy tortúra, nyűg, fájdalom és nehézség, hiszen el kell szakadnia az anyukájától, az apukájától. Ez a gyerek jóval gyakrabban betegeskedik, mint a többi pajtása. A torok- és hasfájásoknak sok „előnye” van, hiszen a tünetei miatt otthon maradhat. A gyakori fejfájás, hasfájás, hasmenés esetében el kell gondolkodnia a szülőknek, hogy a testi panaszok hátterében esetleg szeparációs szorongás lapul – természetesen a testi betegség kizárása után.

A szeparációs szorongással küzdő gyerek számára nem kaland az óvodai kirándulás vagy az iskolai tábor. A pajtásaival, a barátaival töltött idő akkor kellemes, ha a szülei is vele vannak. 

Az elalvás is nehezebb a szorongó gyerek számára. Az esti procedúra után is igényli, hogy a szülei az ágya mellett maradjanak egészen az elalvás pillanatáig. Önmagát megnyugtatni nem képes, egyedül maradni nem szeret, nem tud. 

A túl erős kötődés, a gyerek félelme az elválástól sok mindenben akadály a gyerek és a felnőttek számára. A szeparációs szorongás hátterében gyakran áll személyes vagy otthoni konfliktus. Az anya szerepbizonytalansága, boldogtalansága, párkapcsolati magány, válás lehet az oka annak, hogy a szülők maguk is „szeparációs” élménytől szenvednek, így kötik magukhoz a gyereket, vagy „adják át” a szorongást.

Szy Katalin felnőtt klinikai szakpszichológus, író

Amennyiben  Ön magára ismer, vagy hasonló problémával küzd, kérjük forduljon szakemberhez segítségért!

Ha weboldalunk témáit a továbbiakban is szívesen olvasná, kérjük kövesse Támogatóként is oldalunkat.
Itt jelentkezhet:
 https://mindenki.eu/tamogatoi-kor/

Köszönjük! Beszéljünk róla, vigyük hírül közösen!