Mi lennél?

Home / Cikk / Mi lennél?

– Mi lennél, ha állat lennél?

– Puma. Szép testű macska, ragadozó. Dorombol, de ha fogságba esik, szörnyű sikolyokkal szenved.

– És mi lennél, ha növény lennél?

– Talán zöld, tavaszi pázsit, mert puha, mezítlábas sétára csábító, bársonyos és illatos. Jó beleheveredni. Hogy szép legyen, folyamatosan tápanyagra van szüksége: vízre, napfényre, gondozásra. Bár gyönyörű, ha szabályozzák, szebb, ha nem korlátozzák növekedését fűnyíróval, kaszával. Bántja a gaz.

– És mi lennél, ha bútor lennél?

– Azt hiszem szekrény, ami sok mindent megőriz. Rend van benne. Zárt, de akinek a dolgait tárolja, annak nyitva áll, polcain őrzi a fontos, hasznos, értékes dolgokat. 

– Ha ruhadarab?

– Meleg köntös, otthoni kényelem, puhaság, komfortot adó.

– Mi lennél, ha természeti jelenség lennél?

– Napfelkelte, mert az olyan reményteli, távlatokat adó. Művészetet, szerelmet inspiráló.

Gondolkozz el Te is rajta, oly sok mindent kimondhatsz, megtudhatsz magadról. 

Ki vagy valójában? Milyen állat, növény, bútor, ruhadarab, természeti jelenség lennél? Írd le! Csütörtökön kattints újra ide, mert segítünk megfejteni a válaszaidat, belelátni talán fel sem ismert, ki nem mondott szükségleteidbe, a vágyaidba, a természetedbe. Vagy megerősítést nyersz abban, hogy amilyennek érzed, látod magad, a valóságban is olyan vagy! Ez a játék akár az életedet is megváltoztathatja, ha nagyon komolyan veszed! A szabad asszociáció – “inside comes outside”: ami lelkünk mélyén lapul, azt egy ártalmatlan kérdés kiszabadítja!  

Milyen állat lennél?

Megmutatja, milyen erősek az ösztöneid, hogy állsz a szenvedéllyel. A vágyott élettered, életmódod is benne van a válaszban. Magányos vagy, vagy szociábilis? Egyedül élsz, vagy “falkában”? Megszelídítve, vagy vadon? Hogyan bánsz az agresszióval? Meg tudod-e védeni magad? 

Milyen növény lennél?

Örökzöld? A jég hátán is megélő, kiszámítható? Dísz-, vagy haszonnövény? Erős gyökérzetű, vagy gyenge szárú, támaszra szoruló, állandó gondoskodást igénylő? Ki lehet olvasni a válaszból az életutat, és a jövőképet. A legfontosabb üzenet az, mennyire tudsz kiteljesedni? A növényed fejlődésében benne van az emberi élet hármas tagozódása: az erős gyökér a múlt, a törzs a mindennapok, a lombozat, virágzat a jövő.

Milyen bútor lennél?  

A családban elfoglalt helyed, szereped asszociációja ez a válasz. Családon belül vállalt szerep, funkció, magány, verseny, kihasználtság, lázadás…érdemes elmerülni a válaszban, mire jó a bútordarab, amivel azonosultál!

Milyen ruhadarab lennél?

Minek szeretnél látszani mások szemében? Melyik a legfontosabb pszichológiai szereped, melyet szeretnél, ha észrevennének, vagy nagyra értékelnének mások?

Milyen természeti jelenség lennél? 

Hol regenerálódsz? Hol töltöd fel az elhasznált energiakészletedet? Hol tudnál újjászületni? De talán arra is ad választ, mennyire vagy spontán, görcsös. Milyen légkört teremtesz magad körül? Mennyire vagy biztonságban? 

Szy Katalin felnőtt klinikai szakpszichológus, író tollából

Amennyiben  Ön magára ismer, vagy hasonló problémával küzd, kérjük forduljon szakemberhez segítségért!

Ha weboldalunk témáit a továbbiakban is szívesen olvasná, kérjük kövesse Támogatóként is oldalunkat.
Itt jelentkezhet:
 https://mindenki.eu/tamogatoi-kor/

Köszönjük! Beszéljünk róla, vigyük hírül közösen!