A se vele, se nélküle élet

Home / Cikk / A se vele, se nélküle élet

Divatos és gyakran hallott diagnózis a borderline személyiség. Sokszor hallom páciensek szájából az autodidakta, másokra könnyen kivetíthető pszichológiai véleményt. Ám nem szabad könnyedén bánni ezekkel a szakszavakkal. Nem foghatjuk rá valakire, akire haragszunk, vagy akiben csalódtunk, vagy akire reménytelenül vágyunk, hogy baj van a személyiségével. Sajnos, a neten keringő, végtelen információk világában kontroll nélkül, nem szakszerűen, az összefüggéseket átlátni képtelen emberek könnyen dobálóznak pszichológiai kategóriákkal. Javaslom, mindenképpen forduljon pszichoterapeutához az, aki úgy érzi, borderline érzelmi színezetű személyiségműködés, vagy személyiségzavar tünetei nehezítik az életét, vagy keressen fel párterapeutát, ha párja határtalansága szenvedést okoz.

Néhány párdinamikai jellemző felsorolásra kerül itt, mely nem elég a diagnózisalkotásra, csupán egy összetettebb látásmódban ad támaszt, a felismeréshez szükséges irányt.

A borderline szerető kezdetben izgalmas, érdekes, figyelemfelkeltő, szórakoztató, ám kiszámíthatatlansága hosszútávon sok szenvedést okozhat. A borderline szeret és gyűlöl egyszerre. Andalító szimbiózisban képes csodálatos pillanatokat okozni partnerének, de aztán eltűnik, vagy elérhetetlen lelki távolságba repíti magát. Impulzív, izgató, de veszélyes. A csillagokba emeli ideálját, de képes a következő pillanatban megalázni, megbántani, megsemmisíteni, akár csak szavakkal is. Becsületességet, őszinteséget követel intim kapcsolataiban, ám ezekkel előfordul, hogy visszaél. (Folytatjuk a témát.)

Szy Katalin felnőtt klinikai szakpszichológus, író

Amennyiben  Ön magára ismer, vagy hasonló problémával küzd, kérjük forduljon szakemberhez segítségért!

Ha weboldalunk témáit a továbbiakban is szívesen olvasná, kérjük kövesse Támogatóként is oldalunkat.
Itt jelentkezhet:
 https://mindenki.eu/tamogatoi-kor/

Köszönjük! Beszéljünk róla, vigyük hírül közösen!