A Nárcisz és az Empata

Home / Cikk / A Nárcisz és az Empata

Divattá vált ez a mondat: „a párom egy nárcisztikus személy, én pedig egy empata vagyok”. Mielőtt belemennék ebbe a botcsinálta és emiatt buta diagnózisba, nézzük meg, milyen előnyei vannak egy nárcisztikus színezetű működésnek és tisztázzuk azt, hogy a pszichológiában nem a minőség, hanem a mennyiség alapján alkot egy szakember diagnózist. Mindenkit féltve óvok attól, hogy megalapozott pszichológiai tudás nélkül bedőljön annak a téves elképzelésnek, hogy meg tud ítélni másokat. Hogyan tudna? Hiszen az önismeret sem egy könnyű út, így mások ismerete pláne nem az. 

A személyiségben kell, hogy legyen egy csipetnyi nárcisztikus fűszer, hogy a személy tudjon alkotni, cselekedni, tenni és ezt önfeledten tegye. Kell, hogy legyen a depresszióból is egy kevéske, hogy időnként lelassulhasson és a mélybe tekinthessen. Kell, hogy legyen egy kis mánia, ami az innovációt, az újat szolgálja. Kell, hogy legyen kényszeres színezete a mindennapoknak, hogy rend legyen az életünkben. Na és el ne feledkezzünk a paranoiáról, ami megóv minket a feltételezett veszélytől. Akkor van baj, ha ebből valamelyik eluralkodik a gondolkodásban. Egyensúlyban kell maradniuk az összetevőknek, hogy az életünk is egyensúlyban, harmóniában teljen. 

Mit jelent, ha valaki egészségesen nárcisztikus? Mindenkinek szüksége van önszeretetre, önbecsülésre. Egy egészséges nárcisztikus ezzel él, jól megél. Általában sikeres a munkájában. Dinamikus, jókedvű, bezsebeli a külvilág jutalmait, legyen az anyagi természetű, vagy pusztán elismerés. Könnyű szeretni, hiszen a vele töltött idő élvezhető. Minden egészséges nárcisztikusnak olyan párja van, mint például Salvador Dalinak Gala, aki elismeri, kiszolgálja, rajong érte és menedzseli őt. Igen, vannak ilyen emberek, és ők is egészségesek. 

Szy Katalin felnőtt klinikai szakpszichológus, író

Amennyiben  Ön magára ismer, vagy hasonló problémával küzd, kérjük forduljon szakemberhez segítségért!

Ha weboldalunk témáit a továbbiakban is szívesen olvasná, kérjük kövesse Támogatóként is oldalunkat.
Itt jelentkezhet:
 https://mindenki.eu/tamogatoi-kor/

Köszönjük! Beszéljünk róla, vigyük hírül közösen!