A melatonin

Home / Cikk / A melatonin

Minden testi és lelki problémát bio-pszicho-szociális szemlélettel értelmezhetünk. Ez a holisztikus megközelítés segíthet egy-egy betegség komplexebb megértében. 

A szezonális depresszió biológiai hátterében a cirkadián ritmus felborulását látják meghatározónak a szakemberek. Mivel rövidülnek a nappalok, megváltozik az alvás-ébrenlét és az aktivitásunk rendje, ez befolyással bír a hangulatunkra is.  

Hallottatok már a vámpírok hormonjáról? A melatonin a sokat utazók kedvenc tablettája, ami egyébként az alvásért felelős. Az évszakváltás miatt melatonin hiány alakulhat ki a szervezetünkben, mely szintén a hangulatunkra hat.  

A napfény hiánya is felelős az őszi depresszió kialakulásáért. Vannak olyan országok, ahol a depresszió ismeretlen a mediterrán éghajlat miatt, de északi államok némelyikében a szolárium terápiaként ismert és támogatott hangulatjavító. Mivel a napfény csökkenésével a szervezet szerotoninszintje is csökken, ami a testhőmérsékletünk, a hangulatunk, az étvágyunk, a szexualitásunk alakulásáért, de az örömérzetünkért is felelős, így nem nagy kunszt kitalálni, hogy a szerotonin hiány egyenlő a depresszív állapottal.  

Pszichoterápia, gyógyszeres kezelés, fényterápia, életmódváltás, kapcsolataink mélyítése, kiszélesítése, kirándulások, szabadban folytatott hobbik, a természetes, kinti fényben megélt sportélmények javítják a közérzetet, a hangulatot. A legfontosabb dolog azonban, hogy a természet rendjét, és az elmúlást fogadjuk jókedvűen, könnyedén, élvezettel, haszonlesőn, vidáman. Fogadjuk el az őszt, a természet átmeneti halálát, hogy a saját életünk veszteségeit is lazán, könnyedén éljük meg. 

A vámpírok hormonja a melatonin, aminek hiánya könnyen felborítja az alvás-ébrenlét ciklusát. 

Szy Katalin felnőtt klinikai szakpszichológus, író

Amennyiben  Ön magára ismer, vagy hasonló problémával küzd, kérjük forduljon szakemberhez segítségért!

Ha weboldalunk témáit a továbbiakban is szívesen olvasná, kérjük kövesse Támogatóként is oldalunkat.
Itt jelentkezhet:
 https://mindenki.eu/tamogatoi-kor/

Köszönjük! Beszéljünk róla, vigyük hírül közösen!