A karácsonyi ajándékról

Home / Cikk / A karácsonyi ajándékról

Adni jobb, mint kapni? Nem hinném! Kapni legalább annyira élvezetes, izgalmas, de legfőképpen informatív az ajándékozóról, hogy milyen ember ő, hogyan viszonyul hozzánk, mennyire vagyunk fontosak számára. Egy ajándékba belesűríthető az ajándékozó szándéka, önzetlensége, figyelmessége, nagyvonalúsága, az életfilozófiája, de legfőképpen az, hogy képes-e és tud-e örömöt okozni magának és annak, aki fontos számára. Az ajándékban benne van a személyiség és a kapcsolat minősítése. Az ajándék megmutatja, ki mennyi energiát, anyagi áldozatot, de legfőképpen figyelmet ad magából a másiknak azért, hogy az ajándékozás pillanatában majdnem eufóriához hasonlító érzéseket éljenek meg közösen. Az ajándék kapcsolatépítő. Ha belegondolunk abba, hogy egy-egy tárgy, ékszer, élményről őrzött fotó, egy könyv első lapjára írt ajánló emlékként él velünk akár életünk végéig, akkor átérezhetjük ennek fontosságát. Évek, évtizedek múltán is felidézhetjük azt az érzést, amit akkor éreztünk, amikor egy ajándékunk elérte a hatását: izgalmat, meglepetést, boldogságot. Az ajándékozott arca, kikerekedett szeme, arcára szorított keze, eltátott szája, örömujjongása, sikolya örökre bennünk marad. 

Az ajándék attól lehet értékes, hogy aki adja, kitalálja, mi lehet fontos a másik számára. Az ajándékért meg kell dolgoznunk! Kutatnunk kell utána! Meg kell szereznünk! Időt igényel. Olyan ajándékot kell kitalálnunk, amit a másik magának nem venne meg, amire nagyon vágyik, vagy ami a kapcsolatunkat szimbolizálja. Az ajándék jó, ha hosszú távon érezteti hatását, és jelent valamit. Egy karkötő köteléket képvisel. Egy bőrönd közös utazást, élményt feltételez. Egy táska annak a szimbóluma, hogy olyat adunk a másiknak, amire talán ő nem költene. A fehérnemű pszichológiai, szexuális szerepekre, csábításra utal, ahogyan a háztartási gépek is behatárolják az ajándékozott családi funkcióját. A jellegtelen, vagy évről évre ismétlődő ajándékok a szürke kapcsolatot tovább színteleníthetik. A papucsról pedig mindenkinek ugyanaz jut az eszébe.

Vannak olyan emberek, akik nem tudnak örülni semmilyen ajándéknak, akik ünnep- és ajándéktagadók. Ennek hátterében rengeteg ok állhat. Van ebben a reakcióban dac, az érzelmek kimutatásától, intimitástól, kötődéstől, csalódástól való félelem, akár gyerekkori trauma. 

Szy Katalin felnőtt klinikai szakpszichológus, író

Amennyiben  Ön magára ismer, vagy hasonló problémával küzd, kérjük forduljon szakemberhez segítségért!

Ha weboldalunk témáit a továbbiakban is szívesen olvasná, kérjük kövesse Támogatóként is oldalunkat.
Itt jelentkezhet:
 https://mindenki.eu/tamogatoi-kor/

Köszönjük! Beszéljünk róla, vigyük hírül közösen!