A házasságkötés, az esküvő bármilyen örömteli, bizony, nagy krízis az életben.

Home / Cikk / A házasságkötés, az esküvő bármilyen örömteli, bizony, nagy krízis az életben.

A házasságkötés, az esküvő bármilyen örömteli, bizony, nagy krízis az életben. A mi két szereplőnk, Anx és Anxilla kétéves együttélés után úgy döntöttek, hogy összeházasodnak.

Bizony, krízisben vannak. Egyikük sem szeretne kilépni az „Anximéteres” Insta-életükből, nem is léteztek és létezhetnek már egymás nélkül, mégis életük legnagyobb és legizgalmasabb döntését számos felhő árnyékolhatja be. Anxilla hatalmas esküvőt szeretne, kislány korától minden farsangon menyasszonynak öltözött, míg végre valóban eljött az a nap, amikor 24 órán át gyönyörű, drága, makulátlan fehér ruhában ő lehet a világ közepe. Minden barátnője koszorúslányként örömteli sikolyok között ünnepli majd őt, édesapja büszkén vezeti az oltár elé. Édesanyja olyan nagy lagzit szeretne, amilyen az övé volt valaha – ország-világra szóló, gazdag, drága, mutatós, felejthetetlen. Anx szülei szerényebbek és kevésbé tehetősek. Anx sem szereti a felhajtást. Ő szívesebben mondaná ki a holtodiglan-holtomiglan igenjét akár kettesben, mezítláb sétálva a Duna partján.

A közhelyes konfliktus gyakoribb, mint gondolnánk. A menyasszonyoknak sokszor presztízs, milyen márkájú a fehér ruha, esetleg a barátnők közötti rivalizálás egyik formája az esküvői megalomán ötletek sora: a fehér hattyúpár, a nagynevű zenekar, a fine dining ételsor, a különlegesebbnél különlegesebb, drágábbnál drágább kiegészítők, produkciók.  A meghittséget könnyen háttérbe tolhatja a „felejthetetlenség” kínos terhe. Filmekben gyakran válik hárpiává a menyasszony, kikelve önmagából, hátrahagyva kedves személyiségét. A házasság első nagy próbája, hogy mennyire tud megegyezni a pár a ceremónia részleteiben, költségeiben. Érdemes leszakadni már ekkor a szülői elvárásokról, mert ez az első olyan „próbatétel”, amiben a fiatal pár bizonyíthatja, hogy ők ketten egy új család, új szabályokkal, új keretekkel.

Szy Katalin felnőtt klinikai szakpszichológus, író

Amennyiben  Ön magára ismer, vagy hasonló problémával küzd, kérjük forduljon szakemberhez segítségért!

Ha weboldalunk témáit a továbbiakban is szívesen olvasná, kérjük kövesse Támogatóként is oldalunkat.
Itt jelentkezhet:
 https://mindenki.eu/tamogatoi-kor/

Köszönjük! Beszéljünk róla, vigyük hírül közösen!